Friendship 32
Volgens de huidige kennis duikt deze Friendship voor het eerst op in een advertentie in de Waterkampioen nr. 4 van1985. Dat was voor de jaarlijkse Hiswa, want de advertentie is gebruikt om uit te reiken op de Hiswa.
Er is verder weinig van bekend,en de vraag is of er van dit type ook schepen gebouwd zijn en hoeveel?
Ook hebben we geen bekende folder van dit type boot. De weinige gegevens die we hebben staan hiernaast.
Weet u meer van dit type of heeft u een folder of misschien vaart u erin of heeft u erin gevaren? Neem contact met ons op, want we willen er graag meer van weten! Mail de Webmaster.
Naast dit type zijn er ook geen Friendships 32 meer ontworpen door de overgenomen jachtwerf van de nieuwere eigenaren. Deze blijft dus de enige 32 in zijn soort.
- Hits: 3040
Meer ervaringen met de FS 35 mk2
Een van de meest bekende 35-ers is de "Vriespunt" van Harry Amsterdam
Reiservaringen
We hebben een reis gemaakt naar Noorwegen en Zweden, waarbij we rechtstreeks van Kornwerderzand naar Zuid-Noorwegen zijn gezeild. Als er clubleden zijn die ook plannen in die richting hebben dan willen wij ze uiteraard graag van tips voorzien, mochten ze daar behoefte aan hebben. Men kan het beste even mailen naar eugene.motzheim@gmail.com . Ons in een haven tegenkomen zal voorlopig niet meer lukken, omdat wij begin januari emigreren naar het botenbouwmekka Orust in Zweden. Uiteraard met de Friendship, die daar al ligt. Van daaruit kunnen we voortaan dus ook tips uit de eerste hand geven.
Zeilen
De Way of Life is nr. 140 en wij zijn sinds 2000 de tweede eigenaar. Ons schip heeft vanaf de oplevering rondgevaren met de dacron zeilset van de Vriespunt. In 2005 hebben wij de zeilen vernieuwd (Focus Sails, Sneek). De originele spi H4435 wordt door ons nog steeds gebruikt.
Wij hebben de (rol) high aspect vervangen door een vlakke (rol)genua 2 van laminaatdoek. De 35 is natuurlijk toch een wat ouder ontwerp en hij heeft ruimwinds flink wat zeil nodig voor de mast. De genua 2 is wat dat betreft op alle koersen een verbetering, aan de wind is hij goed vlak te trimmen. Met erg veel wind varen we een stormfok op een wegneembaar kotterstag. In het grootzeil (doorgelat) hebben we drie reven en een cunningham-hole. De Selden-mast heeft wegneembare bakstagen.
Wij zijn erg enthousiast over de zeileigenschappen op zee. Ons schip heeft de 1.90 kiel, maar die haalt in de praktijk ruim 2 m en echt niet minder. Op binnenwater een onmogelijk ding, op IJsselmeer en zee natuurlijk geen enkel probleem. Dat het heel hoog loopt zal duidelijk zijn!
Ons favoriete vakantiegebied is Scandinavie, we zij nu drie keer naar Denemarken geweest. De vorige eigenaar ging altijd naar Zuid-Engeland en de Kanaaleilanden.
In 2005 zijn we begin mei op en neer naar de Limfjord geweest, wat ons op de heenreis op drie nachten zeilen kwam te staan. (Kornwerd-Thyboron) Toen hebben we ons schip pas echt leren waarderen. De omstandigheden liepen uiteen van waterig zonnetje met wind 2 tot mist, 4 m deining en NW-7. Naar het schip hadden we geen omkijken! Mits goed getrimd, loopt het op de stuurautomaat moeiteloos door. En ook zonder automaat, 100 zm boven Terschelling ging onze automaat kapot, wel, de rem op het stuurwiel, even trimmen en we zijn niet meer aan het roer geweest.
Ik heb zelf een radar geplaatst (kleine Furuno) op een rvs paal op het achterschip. De display zit gewoon in de navigatiehoek, daar kun je op je gemak kijken. We hebben hem al een aantal keren hard nodig gehad, o.a. op de Elbe en dan werkt het perfect. Een buitengewoon nuttige aanschaf als je op zee vaart!
Volgend jaar staat Noorwegen op ons programma.
Op de motor stuurt het schip als een scheermes. Vooruit, achteruit, desnoods in achtjes, het maakt niet uit. Wij hebben overigens een saildrive met een vaste tweeblads schroef. Die vaste schroef scheelt erg veel met manoeuvreren, want zo licht is het schip nou ook weer niet.
Doordat we uitsluitend met gezinsbemanning varen (man, vrouw, 2 zoons 10 en 12) en het liefst in een keer naar onze bestemming zeilen, zitten we dus regelmatig enkele nachten op zee. Dat stelt andere eisen aan een schip, eisen waaraan zeker de gemodificeerde 35 (vast niet toevallig) voldoet:
2 zeekooien naast de kiel, ook voor lange mensen bruikbaar, bruikbare ruime navigatiehoek waar je echt even kunt bijkomen (bij ons dwarsscheeps), toilet achterin (snel bereikbaar, minder last van stampen) en een relatief smalle kuip waarin je je kunt schrapzetten. Ook in de achterhut kun je uitstekend slapen onder het zeilen. De kombuis is zeevast, dwarsscheeps, L-vormig met een hoekje aan het uiteinde.
Constructie/onderhoud
De nieuwe 35 is stijf geconstrueerd. Je hoort binnen eigenlijk niks in zeegang. Zelfs als je eens van een golf dondert, voelt het schip wonderlijk massief aan.
Bij ons is nog maar weinig tot niets gesneuveld (ons schip is van ’90). Wel heb ik zelf nieuwe teakhouten kuipbanken gemaakt, de oude waren op de kopse kanten onbeschermd en dus volkomen ingewaterd. Eigenlijk een onnozele constructie op zo’n duur schip!
Er is wel eens een drup water bij het kombuisraampje, vermoedelijk lekt het langs de (versleten) pootjes van de teakhouten handrelingen.
Ons roerlager van nylon (zwelt in water, lag nog op de plank?) hebben we laten vervangen door een pom-lager met minder zwelling.
Onbegrijpelijk vind ik de kleine brandstoftank, die is maar 40 liter, daar kom je niet ver mee. Deze winter komt er een grotere in, want er is plaats genoeg in de bakskist.
De Volvo 2003 rookt als een schoorsteen, maar loopt altijd en verbruikt nauwelijks olie. Hij heeft al meerdere keren zo’n 35 uur non-stop gedraaid, in stevige deining. Wel zorgen voor schone filters!
Overigens hadden wij wel veel problemen met een soms wel/soms niet ladende dynamo, dit blijkt slijtage in de control box (zit in bedieningspaneel van de motor) te zijn. Het motoralarm werkt dan ook niet meer naar behoren en dat kan veel schade opleveren! Kan zo worden vervangen (wel een paar honderd euro) maar je zoekt je anders rot naar de storingsoorzaak. Het schijnt een bekend euvel van de 2003 te zijn.
Verder is het een kwestie van poetsen en antifoulen. De kleurbanden kun je zonodig goed zelf bijwerken met 1-component Supergloss van Sikkens. Gewoon in de buitenlucht, prima glans- en krasvastheid. Als antifouling heb ik Foul Away van Epifanes, is kopervrij, zelfslijpend en voldoet prima op zoet (ligplaats Stavoren Buiten) en tijdelijk (een week of 6) zout water.
Wij vragen ons wel eens af wat een geschikte 40-voets opvolger zou kunnen zijn met dezelfde lijnen en eigenschappen. Tot dusver komen wij altijd uit bij de Spirit 41/425 of een Scandinavier; Jonmeri, Sweden, jaren-80 Swan. Met andere woorden: de 35 gaat nog jaren mee!
Nadelen
Nu de kinderen groter worden, missen wij wel eens een extra hondenkooi, bijv. achter het toilet. De kuip kan wel ruimer, het stuurwiel maakt het wat krap, jammer in de haven, prima op zee. De overloop zit dwars door de kuip, recht onder de punt van de giek. Geweldig voor de trim, maar wel een benenbreker. We hebben een 35 gezien waar de overloop iets naar achteren, tegen de stuurkolom was geplaatst, een goede oplossing. Ook is er niet echt gerekend op een ankerlier.
Qua kajuit zijn er natuurlijk 35-voeters die veel ruimer en luxer zijn. Maar zeker niet zeewaardiger. Ruimwinds is het geen glijder, zoals moderne schepen, door zijn ronde en wat schrale achterschip. Koersvast is het schip wel. Aan de wind zeilt het natuurlijk als de brandweer.
Het grotere werk hebben wij op de volgende adressen laten doen en we hebben daar goede ervaringen mee:
Niek Goes/Focus Sailing Sneek: zeilen, sprayhood, huiken, zelf een zeiler!
Tuigerij Masten en Zo, Sneek, zeer pragmatisch, heeft de Vriespunt bemand in de CA-race
Marina Stavoren, Volvo-onderhoud en vervangen roerlager
Eugene Motzheim
Way of Life
Heeft u meer informatie of foto's of opmerkingen over deze pagina, stuur dan een email naar de webmaster.
- Hits: 9646
Stuurwielinstallatie
Hallo friendshippers,
Wij hebben in 1979 een nieuwe FS 28 aangeschaft en daar enige jaren later een Whitlock-stuurinstallatie met stuurwiel op laten zetten. De Whitlockinstallatie is uitgerust met stangenbesturing, waardoor een direct helmstokgevoel op het stuurwiel ontstaat. De eerder geïnstalleerde hydraulische stuurinstallatie beviel niet en die moet ik u zonder meer afraden. Altijd voor een mechanisch systeem kiezen en dan bij voorkeur met stangenoverbrenging. Dit is een starre verbinding, waardoor de krachten op het roerblad direct voelbaar zijn in het wiel. De Whithlockinstallatie is z.g. proportioneel uitgevoerd, waardoor bij verdere roeruitslag een grotere wieldraaiing nodig is, waardoor de uit te oefenen kracht op het stuurwiel vrijwel gelijk blijft. Dat werkt uitstekend. Wij hebben jaren met veel plezier met de FS 28, voorzien van deze stuurinstallatie, gevaren en ik kan het u van harte aanbevelen. Let u wel op de wieldiameter. Niet te groot, zodat de banken ter weerszijden nog kunnen worden opgetild.
Voor een handige doe het zelver is de installatie eventueel zelf wel aan te brengen. Houdt u wel rekening met een flinke investering en zorg, dat de roerkoning in tact blijft, zodat u de bestaande helmstok zo nodig als noodhelmstok kunt blijven gebruiken. Wij hadden deze destijds zelf ingekort en laten zitten, zodat deze in nood alleen maar omlaag geklapt hoefde te worden. Kijkt u maar goed op bijgaande rechter foto dan ziet u achter de vlag verscholen de oude helmstok nog staan.
Het is een vrij customised product, d.w.z. dat e.e.a. in z'n volledige combinatie natuurlijk moet worden aangepast aan het specifieke schip waarop het gemonteerd zal worden.
Let daarbij met name op de opengewerkte tekening bovenaan de pagina hieronder.
Van belang is, dat de roerkoning een spiebaan heeft om de roerlever op te kunnen bevestigen met een passende spie. Is dat niet het geval, zal deze uitgefreesd moeten worden, waarvoor het roer moet worden verwijderd. Dat wordt dan wel een klusje. Kun je echter een FS-28 bemachtigen, waarin in de roerkoning al zo'n spiebaan zit ben je uiteraard in het voordeel.
L. Otto
Heeft u meer informatie of foto's of opmerkingen over deze pagina, stuur dan een email naar de webmaster.
- Hits: 9310
Maststrijk installatie voor de Friendship 28
"KRUL WEET VAN WANTEN"
Dit is letterlijk en figuurlijk bedoeld. De heer Krul heeft voor zijn Friendship 28 een paar accessoires gemaakt, die uitertst doordacht en daardoor zeer praktisch zijn. Bovendien zijn ze zeer fraai van uitvoering.
De heer Krul maakt veel attributen voor schepen in roestvrijstaal, aluminium of ijzer. Voor zijn Friendship 28 heeft hij onder andere een zeer fraai en nuttig strijkwant gemaakt. Met dit strijkwant is het mogelijk met de spiboom onder het varen zelfs op redelijk ruw water de mast te strijken. Het topwant blijft daarbij strak.
Voor geïnteresseerden is hij bereid deze constructie te maken in de uitvoering zoals in de tekening hier onder.
De constructie bestaat uit 25 mm geslepen buis r.v.s. compleet met puttings. Er wordt gebruik gemaakt van de bestaande gaten in het dek. De prijs bedraagt ongeveer Hfl.850,-- excl. b.t.w.
U moet alleen zelf zorgen voor het inkorten van het topwant.
Heeft u meer informatie of foto's of opmerkingen over deze pagina, stuur dan een email naar de webmaster.
- Hits: 10861
Aanpassingen van onze FS28
Extra vluchtluik in kajuitdak
Extra raam voor de hondekooi
Twee extra ramen in de kuipwand
Twee extra ramen in de voorpunt die open kunnen met vliegen horren.
Op de foto kun je nog net zien dat er een extra septer is geplaatst met tussen ruimte van 50 cm met een onderbroken reling met snelsluiting, zodat de bemanning niet over de reling hoef te stappen bij afmeren. (stuk veiliger)
Extra schuifluikje voor de ramen in de punt gemaakt van raam lamellen.
Ruimte in de keukenkastjes vergroot zodat er gemakkelijker grotere dingen in geplaatst kunnen worden.
Foto van een flessenkast onder het keukenblok voor zo'n 7 grote flessen.
Spiegel deurtjes boven toilet voor een meer ruimtelijk effect.
Extra grote electra controlepanel gemaakt van aluminium plaat voor een beter overzicht.
Hopelijk heeft een andere FS 28 eigenaar hier leuke tips aan om het schip ruimtelijker maken.
Met vriendelijke groeten,
Fam J.C.Jeronimus
Heeft u ook modificaties aan het schip gedaan? Graag een foto ervan en een klein verhaaltje. Dan kunnen we het hier plaatsen!
Heeft u meer informatie of foto's of opmerkingen over deze pagina, stuur dan een email naar de webmaster.
- Hits: 10705
Friendship 38
Gegevens
LOA/LWL | 12,10/11,80 m |
breedte | 3,56 m |
diepgang vaste kiel | 1,60/1,98 |
zeiloppervlak | 63,6 m2 |
ballast | 2.500/2.650 kg |
slaapplaatsen | 6/8 |
stahoogte | 1,90 m |
Zeiloppervlak
grootzeil | 30,2 m2 |
high aspect fok | 33,4 m2 |
genua 1 | 52,8 m2 |
genua 2 | 45,3 m2 |
werkfok | 22,7 m2 |
stormfok | 10,9 m2 |
spinaker radiaal | 116,8 m2 |
Ontwerp: Jac. de Ridder
In productie vanaf 1991
Prijs 1 sept. 1992 fl. 327.000
Download Brochure FS 38 Twee folders van de werf in Balk
Download Internationale brochure FS 38 Ned., Engels en Duitse folder van de werf in Balk
Heeft u meer informatie of foto's of opmerkingen over deze pagina, stuur dan een email naar de webmaster.
- Hits: 10456
Friendship 35
Gegevens
Lengte o.a. | 10,80 m |
Lengte waterlijn | 8,62 m |
Breedte | 3,50 m |
Diepgang: - vaste kiel - kielmidzwaard |
1,60 of 1,90 m 1,20 tot 2,20 m |
Waterverplaatsing | 6.000 kg |
Ballast | 2.500 kg |
Lengte mast | 13,45 m |
Lengte giek | 4,10 m |
Tuigage | top en 7/8 |
Doorvaarhoogte | 16,00 m |
Stahoogte kajuit | 1,90 m |
Slaapplaatsen | 6/7 |
Ontwerp: Jac. de Ridder
Gebouwd sinds 1980
De FS 35 geschilderd door A.Meijer->
Zeiloppervlak
Grootzeil | 27,3 m2 |
High aspect fok | 28,5 m2 |
Genua 1 | 44,4 m2 |
Genua 2 | 36,0 m2 |
Werkfok | 16,6 m2 |
Stormfok | 9,0 m2 |
Spinaker | 92,3 m2 |
Kenmerken
De Friendship 35 heeft een vaste kiel, met een diepgang van 1,45 m.
Binnen deze kiel zit een scheg, die je naar beneden kunt kantelen tot een diepgang van 2,20 m.
Het zakken en hijsen van de scheg gebeurd met een liertje, die wordt bediend vanuit de kajuit of de kuip, afhankelijk van de uitvoering.
De stabiliteit van de boot is ietsje minder met een uitgedraaide scheg, immers de zijwaartse weerstand is vergroot.
Met uitgedraaide scheg houdt de boot aanmerkelijk beter hoogte.
Afhankelijk van de windsterkte vaart hij 30 tot 35 graden aan de wind.
Bij weinig wind vaart de boot nog prima bij minder dan 30 graden aan de wind.
Bij 12 knopen wind wordt 6 tot 7 knoop snelheid gehaald.
Scherp aan de wind zakt dat terug naar 5 knopen.
Bij 14 tot 16 knopen wind moet er gereefd worden, en/of de genua deels worden ingerold.
Dit komt de snelheid en de rust in de boot ten goede.
Voordeel: boot met midzwaard heeft een groter vaargebied.
Nadeel: het in en uitdraaien van de scheg vergt extra handelingen.
Het in- en uitdraaien moet je regelmatig doen, om aangroei te voorkomen.
Deze aangroei kan de werking blokkeren.
GEBRUIKERSERVARINGEN
De FS 35 met diepe kiel (1,90 m)
Maximale snelheid op de motor in vlak water ligt rond de 6,7 knoop. Onder zeil is zo’n 7,3 knoop. Zeilt zeer hoog aan de wind. Bij lichter weer door de overlooprail van het grootzeil meer naar het midden te trimmen en bij hardere wind meer naar lij. Het schip vaar rustiger als we bij windkracht 4 al een stukje van het grootzeil weghalen met het rolsysteem. (aan bestaande mast gemonteerd). Echt reven is pas nodig op windkracht 5. Op ruime koersen mag een stuk meer zeil worden gevoerd, maar is het schip relatief minder snel dan schepen met een vlakker achterschip zoals de FS 33 en 34. Het schip beweegt rustig, gaat snel op een oor liggen en blijft daar dan hangen. Wij gebruiken het rolsysteem ook om bij ruig water en harde wind een stukje als steunzeil bij te zetten. Dit scheelt enorm in de beweging van het schip, zelfs op voordewindse koersen is het rollen aanzienlijk te dempen. Op die manier kunnen we redelijk rustig de Ketelbrug passeren die nogal eens op lagerwal ligt en hebben wij een gestrande waterscooter naar de kant kunnen helpen bij een dikke 6. Bij een kleiner voorzeil is bij hardere wind makkelijker en sneller te varen. Overigens willen wij even toevoegen dat de indeling van de FS 35 behoorlijk kan variëren.
Maurits & Nicolien
Ervaring met de FS 35 (mk II)
Een van de meest bekende 35-ers is de Vriespunt van Harry Amsterdam. Omstreeks 1989 heeft hij hiermee succesvol geraced, o.a. de Schuttevaer en de Colin Archer. Dit schip is later weer opgevolgd door de Friendship 38, ik meen onder de naam Supertech. Deze 38 staat ergens nog in een Waterkampioen-test, begin jaren 90. Er is volgens mij daarna ook nog een Friendship ILC-30 geweest met de naam Supertech, ook van Harry Amsterdam.
Na de overname door Langbroek is de 35 nieuw leven ingeblazen en de Vriespunt was daar naar ik begrepen heb het eerste exemplaar van. De Vriespunt kon je ook zien in advertenties van De Vries Grou in bijv. de Waterkampioen. De oude Vriespunt ligt geloof ik nog steeds in Den Oever onder de naam Kobbe, er zijn vast wel mensen die dit schip kennen.
De nieuwe 35, waarvan er 7 stuks zouden zijn gebouwd, kende een aantal wijzigingen t.o.v. de eerdere exemplaren. Die wijzigingen hielden in:
- een masttoptuigage met dubbele zalingen en een babystag
- de mast is iets naar voren verplaatst
- de kuiprand is verlaagd en boven de spiegel verwijderd
- twee indelingsvarianten: toilet + hut met dubbele kooi achterin, of toilet voorin met twee dubbele hutten achterin
- de wantputtings staan verder van de kajuit af, dus breder gestaagd
- losse raampjes in de opbouw
- sandwichconstructie van dek en de romp boven de waterlijn
Er is ons verteld dat de nieuwe 35 eigenlijk is zoals de 35 oorspronkelijk is getekend door De Ridder. De 7/8 tuigage en de keuzemogelijkheid van een kiel/midzwaard versie zouden door Meijer zijn toegevoegd. Of dat werkelijk waar is weet ik niet, als je de stijl van de andere De Ridder-ontwerpen ziet zoals de Spirit 32/36, de Kalik 33/103/Q33 en de High Tension 36, zou het wel kunnen kloppen. Misschien is er iemand die het juiste verhaal weet?
De Zeezeilers van Marken hebben jarenlang gevaren met twee 35-ers uit deze serie. Deze schepen hebben een helmstok, wat een ruimere kuip geeft en een beter zeilgevoel. Je kunt ze nog vaak zien op foto's van Rob Bonte in Zeilen, zeker in de wat oudere nummers. Naderhand is men overgestapt op de Centurion 41. Oud-schippers kunnen er vast nog veel meer over vertellen.
Van deze 35 is ook een nieuwe werffolder gemaakt, in deze folder is ons schip, de Way of Life te zien met de toenmalige, eerste eigenaar.
Het afgelopen jaar heb ik al eens geschreven over mijn ervaringen met de Friendship 35 mk2. We hebben een reis gemaakt naar Noorwegen en Zweden, en ook met Denemarken hebben we redelijk wat ervaring. Als u meer wil weten over de FS 35 mk2 en onze reizen klik dan op de volgende link Ervaringen met de FS 35 mk2.
Eugene en Angelien Motzheim
FS35 Way of Life
door Eugene Motzheim
Heeft u meer informatie of foto's of opmerkingen over deze pagina, stuur dan een email naar de webmaster.
- Hits: 15518
Friendship 34
Gegevens
Lengte o.a. | 10,40 m |
Lengte waterlijn | 8,20 m |
Breedte | 3,30 m |
Diepgang | 1,30 of 1,75 m |
Waterverplaatsing | 4.300 kg |
Ballast | 1.900 of 1.750 kg |
Doorvaarthoogte: top getuigd 7/8e getuigd |
14 m 15,60 m |
Stahoogte | 1,85 m |
Slaapplaatsen | 6 |
Zeiloppervlak
Type | Toptuigage | 7/8e tuigage |
Grootzeil | 25,6 m2 | 30,8 m2 |
Genua 1 (2) | 34,7 m2 | 31,4 (26,1) m2 |
Fok | 23,2 m2 | m2 |
Stormfok | 7,8 m2 | 6,5 m2 |
Spinnaker tri | m2 | 68,9 m2 |
Halfwinder | m2 | 55,1 m2 |
I maat | 12,5 m | 11,4 m |
J maat | 3,70 m | 3,55 m |
P maat | 11,0 m | 12,0 m |
E maat | 4,0 m | 4,5 m |
Ontwerp: van de Stadt Design
Bouwers:
Waterhorst International Yachtbilders, Makkum
van IJzendoorn, Elahuizen (1 in 2001)
Produktie vanaf 1996
Aantal: 8, waarvan 1 7/8e tuigage
Kenmerken
Goed en rustig zeilschip. Licht loefgierig aan de wind en onder zeil goed koersvast. Reageert neutraal en snel op het roer. Gaat vlot overstag. Goede trimmogelijkheden.
Met vinkiel loopt het schip bij windkracht 3 à 4 harder en hoger dan met vleugelkiel en roer.
Meting 38 graden aan de wind bij een snelheid van 6,5 knopen. Het schip met 7/8e tuigage loopt iets hoger aan de wind 27 tot 30 graden door de toegepaste bakstagen.
Met een 29 pk motor loopt het schip 7,2 knopen, een motor van 19 pk haalt nog altijd 7 knopen. De theoretische maximale snelheid is 6,95 knopen.
![]() |
![]() |
Download de Folder van de FS 34 Een originele folder van de werf in Makkum
Download de Plattegrond van de FS 34 Een originele tekening van Van der Stadt
Download de Zeilplan van de FS 34 Een originele tekening van Van der Stadt
Download de Folder van de FS 34 free Een originele folder van de werf in Lemmer
Heeft u meer informatie of foto's of opmerkingen over deze pagina, stuur dan een email naar de webmaster.
- Hits: 12342
Friendship 33
Gegevens
LOA/LWL | 10,00/7,90 m |
breedte | 3,30 m |
diepgang vast vleugelkiel kielmidzwaard |
1,30 of 1,75 m 1,10 m 1,12 tot 1,75 m |
tuigage | 7/8 |
zeiloppervlak | 48,2 m2 |
motor | 18-27 pk |
waterverplaatsing | 4.300 kg |
ballast | 1.500 of 1.700 kg |
doorvaarthoogte | 15,30 m |
slaapplaatsen | 6-7 |
stahoogte | 1,90 m |
Zeiloppervlak
grootzeil | 27,2 m2 |
high aspect fok | 24,1 m2 |
genua 1 | 30,4 m2 |
genua 2 | 21 m2 |
werkfok | 15,0 m2 |
stormfok | 6,6 m2 |
halfwinder | 52,0 m2 |
spinaker radiaal | 65,2 m2 |
Ontwerp: E.G. van der Stadt & Partners
Kenmerken
Goed en rustig zeilschip. Licht loefgierig aan de wind en onder zeil goed koersvast. Reageert neutraal en snel op het roer. Gaat vlot overstag. Goede trimmogelijkheden. Met vinkiel loopt het chip bij windkracht 3 à 4 harder en hoger dan met vleugelkiel en roer. Als de wind toeneemt worden de verschillen in hoogte en snelheid kleiner.
Meting: 38 graden aan de wind bij een snelheid van 5 knopen. Vleugels aan kiel en roer dempen de beweging in golven. Voordeel geringere diepgang: makkelijker droogvallen.
Aanvullende informatie:
- hoogste punt kajuit ten opzichte van waterlijn: 1,65 m
- hoogte met mast: 15,30 m
- in produktie vanaf 1985
- 7/8 tuigage.
Onder (wedstrijd)spanning brengen van voorstag kan alleen met het aanbrengen van bakstagen. Bijv. een lijn van 4 mm dynama voldoet. Het achterstag op de standaard FS 33 laat de top door buigen en geeft dan juist wat extra ruimte op het voorstag. Doorzetten van de zijstagen biedt wat soelaas (door de naar achteren gerichte zalingen) - MBT bouwjaar en uitvoering.
Vanaf 1989 werden fs 33 gebouwd met de kastjes + deurtjes met ronde hoeken. Tot midden 1990 zijnde FS 33 met een doorlopend raam geleverd. Vanaf eind 90 werden FS 33 met dubbele ramen geleverd. Langbroek was toen al weer verdwenen. - uithouder schroefas
op de FS 33 werd soms een uithouder gebruikt met een te korte flens. hierdoor worden de krachten die op dit onderdeel komen op een kleine oppervlakte op de romp overgebracht. Uithakken, flens vergroten en weer inlamineren is de remedi.
De Kingfisher onder zeil. |
![]() De kleurstelling komt niet zo vaak voor, toch is de Sperwer een Friendship 33. |
Download Brochure FS 33 De originele folder uit 1988 van de werf in Balk
Download Brochure FS 33 a new course De originele folder uit 1994 van de werf in Balk
Heeft u meer informatie of foto's of opmerkingen over deze pagina, stuur dan een email naar de webmaster.
- Hits: 14963
Friendship 30 (Pion)
Informatie technische gegevens PION |
|
Ontwerper |
v/d Stadt Jachtontwerpers |
Datum ontwerp |
April 1974 |
Naam ontwerp |
PION |
Bouwers |
Van de Stadt |
AFMETINGEN |
|
Lengte o.a. |
9,06 m |
Breedte |
2,93 m |
Diepgang |
1,66 m |
Lengte waterlijn |
7,10 m |
Stahoogte kajuit |
1,92 m |
Hoogste punt |
13 m |
Waterverplaatsing |
3.800 kg |
Ballast aandeel |
1.525 kg |
Zeiloppervlak |
|
Grootzeil |
19,00 m² |
Fok |
16,50 m² |
Genua I |
28,9 m² |
Genua II |
24,70 m² |
High Aspect |
18,50 m² |
Stormfok |
6,40 m² |
Spinaker |
62 m² |
P-Maat |
10,5 m |
J-Maat |
3,7 m |
E-Maat |
3,1 m |
I-Jib Maat |
10,35 m |
I-Spin Maat |
10,35 m |
SPL |
3,7 m |
SMW |
6,66 m |
LPG |
5,55 m |
HANDICAPS |
|
SW Handicap |
100 |
GPH |
738,2 |
Hier een testrapport van de Friendship 30 (Pion): FS30pion-wk1986.pdf
Heeft u meer informatie of foto's of opmerkingen over deze pagina, stuur dan een email naar de webmaster.
- Hits: 10907
Friendship 28
Gegevens
TYPE | 900 | MK-II/MK-III | |
Lengte o.a. | 8,70 m | 8,90 m | |
Lengtewaterlijn | 7,10 m | 7,10 m | |
Breedte | 2,85 m | 2,85 m | |
Diepgang vast | 1,20 of 1,60 m | 1,20 of 1,60 m | |
Waterverplaatsing | 3.500 kg | 3,500 kg | |
Balast aandeel | 1.500 kg | 1.500 kg | |
Lengte mast | 10,00 m. | 10,00 m | |
Lengte giek | 3,20 m. | 3,20 m. | |
Tuigage | top | top | |
Doorvaarthoogte | 12,50 m. | 12,50 m | |
Stahoogte kajuit | 1,85 m | 1,85 m | |
Slaapplaatsen | 5 | 5-6 |
Zeiloppervlak
Grootzeil | 14,5 m2 |
Genua I | 27,5 m2 |
Genua II | 19,3 m2 |
Werkfok | 9,9 m2 |
Stormfok | 3,0 m2 |
Spinnaker | 59 m2 |
I-maat | 10,3 m |
P-maat | 3,3 m |
LP-maat | 3,2 m |
Ontwerp: Dick Koopmans
In productie sinds: 1975
De tekeningen (30 stuks) van de ontwerper zelf staan nu op onze site! We hebben ze gekocht en mogen ze alleen aan de leden van de IFC beschikbaar stellen. Dit is de reden waarom we een besloten deel hebben gemaakt 'Alleen voor leden'.
We hebben ook van deze gelegenheid gebruikt gemaakt om in dat deel van de website meer te zetten. Hier vindt u handleidingen van apparatuur, motoren en artikelen en tips over onderhoud. Deze onderdelen breiden zich voortdurend uit.
Kenmerken
Zeilt snel en hoog aan de wind op IJsselmeer bij 4 à 5 Beaufort. Snelheid loopt op tot 6 knopen.
Ook op voordewindse koersen zeilt het schip snel.
Kan iets loefgierig zijn. Dat is op te heffen door eerder het grootzeil te reven als de wind toeneemt.
Bij langdurige loefgierigheid is het raadzaam de mast wat naar voren te trimmen of zelfs iets naar voren te plaatsen als daar mogelijkheden toe zijn.
Het schip beweegt zich niet onprettig in golven. Het hoge vrijboord voorkomt vrijwel buiswater aan boord.
Het roer reageert direct. Stabiliteit en aanvangsstabiliteit zijn goed.
(Uit de Waterkampioen 197? - blz. 1627-1631 )
|
|
Hierboven ziet u de indeling van het eerste type Friendship 28. Het toilet zit tussen de voorpunt en de kajuit. In de hondekooi is 1 slaapplaats.
Download Brochure FS 28 model 900 De originele folder van de werf in Balk
Download Brochure FS 28 Mark III De originele folder van de werf in Makkum
Download Brochure FS 28 Classic De originele folder van de werf in Workum
Open een pagina over een Strijkwant
Open een pagina over een Stuurwiel
Open een pagina over mogelijke FS 28 Aanpassingen
Heeft u meer informatie of foto's of opmerkingen over deze pagina, stuur dan een email naar de webmaster.
- Hits: 22873
Friendship 27
Gegevens
lengte/waterlijn | 8,10 /7,20 m |
breedte | 2.50 m |
diepgang vaste kiel | 1,10 of 1,40 m |
diepgang kielmidzwaard | 0,72 tot 1,45 m |
diepgang segmentkiel | 0,45 / 0,65 m |
zeiloppervlak | x m2 |
waterverplaatsing | 1.450 kg |
slaapplaatsen | 5 |
hoogte boven wl. | 11 m |
ontwerp: Jac. de Ridder
gebaseerd op de FS 25
Wie vaart er in dit schip? Graag zouden we meer willen weten. Een email naar de webmaster maakt ons gelukkig.
Graag een e-mail naarwebmaster.
Download Brochure FS 27 De originele folder van de werf in Balk.
Heeft u meer informatie of foto's of opmerkingen over deze pagina, stuur dan een email naar de webmaster.
- Hits: 9517
Friendship 26
Gegevens
Lengte o.a. | 8,10 m |
Lengte waterlijn | 6,16 m |
Breedte | 2,70 m |
Diepgang: vast kielmidzwaard |
1,10 of 1,48 m 0,80 tot 1,60 m |
Waterverplaatsing | 1.755 kg |
Ballast | 715 kg |
Tuigage | 7/8 |
Doorvaarthoogte | 10,90 m |
Stahoogte kajuit | 1,77 m |
Slaapplaatsen | 5/6 |
Ontwerp: Jac de Ridder
In productie sinds: 1977
Zeiloppervlak
Grootzeil | 12,4 m2 |
High aspect fok | 12,5 m2 |
Genua I | 19,6 m2 |
Genua II | 18,5 m2 |
Fok | 8,3 m2 |
Stormfok | 3,7 m2 |
Spinnaker | 39 m2 |
![]() |
![]() |
De oude naast de nieuwe!
Download Brochure FS 26 De originele folder van de werf in Balk uit 1988
Download Afbouw instructie FS 26 Met veel weetjes over de FS 26 (hoe zit hij in elkaar?)
Download Brochure FS 26 Free De folder van de werf uit Lemmer
Heeft u meer informatie of foto's of opmerkingen over deze pagina, stuur dan een email naar de webmaster.
- Hits: 18785
Friendship 25
Gegevens
|
![]() |
Ontwerp: Koos de Ridder
Zeiloppervlak
Grootzeil | 15,9 m2 |
High aspect fok | 10,2 m2 |
Fok | 10,3 m2 |
Spinnaker | 31,6 m2 |
P-maat | 8,85 m |
J-maat | 2,55 m |
E-maat | 3,00 m |
I-Jib-maat | 7,65 m |
Prijzen af werf
1985 | ƒ 33.200 |
1991 | ƒ 52.115 |
![]() |
![]() |
Download Brochure FS 25ts De originele folder van de werf in Balk
Download Testrapport FS 25ts Een test uit 1984
Download Tweedehands test FS 25ts Een test voor tweedehands schepen uit 2004
Download Test Watersport FS 25ts Een watersporttest datum onbekend
Download Tekening FS 25ts Een originele tekening van de indeling
Heeft u meer informatie of foto's of opmerkingen over deze pagina, stuur dan een email naar de webmaster.
- Hits: 18187
Friendship 23
Gegevens
Zeiloppervlak
Ontwerp: A.H. Meijer |
Prijzen af werf
|
![]() |
---|
Kenmerken
Klein familieschip dat vanaf 1974 is gebouwd; er zijn er meer dan 800 van verkocht. Het schip is stevig gebouwd en goed afgewerkt.
De binnenruimte is goed benut (5 slaapplaatsen). Is vanwege de vrij platte onderkant snel op voordewindse koersen.
Vaart op ruime koersen goed, maar is op aandewindse koersen wat loefgierig en wordt wat meer opzijgezet.
Het schip is geschikt voor ruimer water.
Opknappen van een Friendship 23
Ons lid Jan Donker is bezig zijn oude 'Dame' op te knappen.
Zijn klusavonturen zijn te volgen op zijn website: Klik hier
Geachte webmaster Friendshipclub,
Als eigenaar van een FS 23 kwam ik op jullie site terecht.
Wat mij direct opviel was dat bij de FS 23 uitsluitend een foto en beschrijving als kajuitzeiljachtje wordt gegeven.
Wat blijkbaar niet veel mensen weten is dat met dezelfde romp ook een (beperkte) serie open boten is gebouwd.
Van deze open zeilboot met een extreem goede stabiliteit, enorm ruime kuip en super zeileigenschappen hebben wij als gezin vele jaren genoten.
Het is ons tijdens deze zeiltochten meerder malen gevraagd, wat is dat toch voor een boot, heel bijzonder, vooral als je ze voorbij zeilde.
Hoewel het Friese meren gebied onze thuisbasis was, is zelfs een rondje IJsselmeer met twee kinderen met deze boot goed mogelijk.
Na jaren zeilplezier hebben wij ons zeilgebied verplaatst, wij doen dit met een ander type boot.
Maar gezien het unieke karakter van deze open zeilboten leek het mij voor de volledigheid van uw site toch leuk dit te melden
Vriendelijke groet,
Roelof de Jong.
![]() |
De Kliever tweemaal.
![]() |
Folder en testrapport:
Download Folder FS 23 De originele folder van de werf in Balk
Download Testrapport FS 23
Artikelen over het roer: op de downloads pagina staat een artikel over het roer van de Friendship 23, hoe het roer los te krijgen en hoe een nieuwe roer te maken of te laten maken, incl. een tekening.
Heeft u meer informatie of foto's of opmerkingen over deze pagina, stuur dan een email naar de webmaster.
- Hits: 21834
Friendship 22
Gegevens
Zeiloppervlak
Ontwerp: Jac. de Ridder |
![]() ![]() |
---|
Specifieke downloads FS 22:
Download Brochure FS 22 De originele folder uit 1990 type 700 van de werf in Balk met prijslijst.
Download Brochure FS 22/22s De originele folder uit 1992
Download Maststrijkinstallatie Informatie over het strijken van de mast.
Websites van FS 22 bezitters: Met veel downloadbare informatie, ook motoren.
Website en forum in Zwitserland! Romeo Schorno in Zwitserland
Ontmoetingen: Iedereen kan hier zijn verhaal vertellen.
Klaus Kühlken

Heeft u meer informatie of foto's of opmerkingen over deze pagina, stuur dan een email naar de webmaster.
- Hits: 20028
Van dit type schip is niet zoveel bekend, maar wat we hebben staat op deze pagina.
Gegevens
lengte o.a. | 6,73 m |
lengte waterlijn | 5,65 m |
breedte | 2,50 m |
diepgang | 1,10 m |
zeiloppervlak | 21,10 m2 |
waterverplaatsing | ± 990 kg |
ballast | - kg |
mastlengte (o.v.) | 8,15 m(?) |
slaapplaatsen | 4 |
stahoogte | 1,43 m |
Zeiloppervlak
Grootzeil | 10,1 m2 |
Genua I | 11 m2 |
Genua II | - m2 |
Stormfok | - m2 |
Spinnaker | - m2 |
Ontwerp: Koos de Ridder
Gebouwd sinds 1985
Hoeveel van deze schepen er zijn weten we niet, in ieder geval vaart er een in Zwitserland. Dit heeft er tot januari 2018 opgestaan, maar inmiddels was er een lid van de IFC die in een FS21 vaart. Middels zijn contact met de ontwerper weten we meer.
De boot is in 1981 door Koos de Ridder ontworpen in opdracht van Dever Bootswerft GmbH te Papenburg als Design nr. 91.
Het ontwerp is in serie gebouwd als type: “DEVER 700”. De boot werd in 1983 in het tijdschrift “Yacht” nr. 10 getest; men was zeer enthousiast. Helaas heeft de desbetreffende werf maar 22 boten gebouwd.
In 1984 zijn de bouwmallen door Jachtwerf Meijer/Friendship Jachtbouw overgenomen. De eerste Friendship jr., later “Friendship 21”, is gebouwd in 1985 en weer door Yacht getest in nr. 21 van 1985.
Het aantal gebouwde bootjes van het type FS 21 is voor zover mij bekend, tot het beëindigen van de bouw in 1991 totaal 45 stuks.
In 1994 zijn de mallen verkocht aan een ex-werknemer van Friendship en zijn er, na het doorvoeren van enkele wijzigingen, 2 of 3 boten gebouwd onder de type-naam “Lambada”
Tot zover de historie!
We proberen de ooit verschenen testen te pakken te krijgen. Als we ze hebben zullen we ze hier ter download aanbieden.
Download Brochure FS 21 De originele folder van de werf in Balk
Heeft u meer informatie of foto's stuur dan een email naar de webmaster.
- Hits: 14240
Hier kunt u brochures van de nieuwe friendships downloaden:
Zie ook www.friendshipyachts.nl
NB. de werf is sinds maart 2017 failliet, maar onderdelen zijn nog te krijgen. De site verwijst u door.
- Hits: 15151
Friendships
Onderstaande lijst van verschillende typen Friendships is nog lang niet compleet. Hebt u (aanvullende) informatie over een (nog niet geheel beschreven) type, zoals foto's en dergelijke? Of informatie over de werf?
Neem dan contact op met de webmaster van deze site. Hij zorgt ervoor dat uw gegevens zo spoedig mogelijk op deze pagina komen te staan.
Wilt u wat meer weten over de verschillende werven waar Friendships gebouwd zijn? Klik op de link: Korte historie van de werf
Wilt u wat meer weten over uw schip? Bij de IFC kennen we per schip een Technische groep, die zich met de techniek bezig houdt. Wilt u hiervan wat meer weten?
Klik op de link: Technische groepen
Van onderstaande types zijn foto's en enkele belangrijke gegevens weergegeven:
- Friendship 21 (Dever 700)
- Friendship 22
- Friendship 23
- Friendship 25
- Friendship 26
- Friendship 27
- Friendship 28
- Friendship 30 (Pion)
- Friendship 32
- Friendship 33
- Friendship 34
- Friendship 35
- Friendship 38
Op deze pagina vindt u de De brochures van de nieuwe Friendships. Deze worden overigens niet meer gebouwd.
Er missen nog een aantal gegevens: als u over deze gegevens beschikt, kunt u deze naar de webmaster zenden?
- Hits: 34763