IFC voor wie plezier heeft in het zeilen met een Friendship

Selecteer de taal

Stuurwielinstallatie

Hallo friendshippers,stuurwiel

Wij hebben in 1979 een nieuwe FS 28 aangeschaft en daar enige jaren later een Whitlock-stuurinstallatie met stuurwiel op laten zetten. De Whitlockinstallatie is uitgerust met stangenbesturing, waardoor een direct helmstokgevoel op het stuurwiel ontstaat. De eerder geïnstalleerde hydraulische stuurinstallatie beviel niet en die moet ik u zonder meer afraden. Altijd voor een mechanisch systeem kiezen en dan bij voorkeur met stangenoverbrenging. Dit is een starre verbinding, waardoor de krachten op het roerblad direct voelbaar zijn in het wiel. De Whithlockinstallatie is z.g. proportioneel uitgevoerd, waardoor bij verdere roeruitslag een grotere wieldraaiing nodig is, waardoor de uit te oefenen kracht op het stuurwiel vrijwel gelijk blijft. Dat werkt uitstekend. Wij hebben jaren met veel plezier met de FS 28, voorzien van deze stuurinstallatie, gevaren en ik kan het u van harte aanbevelen. Let u wel op de wieldiameter. Niet te groot, zodat de banken ter weerszijden nog kunnen worden opgetild.

Voor een handige doe het zelver is de installatie eventueel zelf wel aan te brengen. Houdt u wel rekening met een flinke investering en zorg, dat de roerkoning in tact blijft, zodat u de bestaande helmstok zo nodig als noodhelmstok kunt blijven gebruiken. Wij hadden deze destijds zelf ingekort en laten zitten, zodat deze in nood alleen maar omlaag geklapt hoefde te worden. Kijkt u maar goed op bijgaande rechter foto dan ziet u achter de vlag verscholen de oude helmstok nog staan.

Het is een vrij customised product, d.w.z. dat e.e.a. in z'n volledige combinatie natuurlijk moet worden aangepast aan het specifieke schip waarop het gemonteerd zal worden.

Let daarbij met name op de opengewerkte tekening bovenaan de pagina hieronder.

Van belang is, dat de roerkoning een spiebaan heeft om de roerlever op te kunnen bevestigen met een passende spie. Is dat niet het geval, zal deze uitgefreesd moeten worden, waarvoor het roer moet worden verwijderd. Dat wordt dan wel een klusje. Kun je echter een FS-28 bemachtigen, waarin in de roerkoning al zo'n spiebaan zit ben je uiteraard in het voordeel.

L. Otto

 

cobra

 


Heeft u meer informatie of foto's of opmerkingen over deze pagina, stuur dan een email naar de webmaster.