Waddentocht Makkum - Texel - Medemblik
Donderdag 10 mei t/m  zondag 13 mei

Volgens traditie maken wij met Hemelvaart onze tocht over de Wadden. Ooit was deze tocht bedoeld, om min of meer begeleid, ervaring op te doen met het varen op getijden water. Door het groeien van de zeilervaringen, is de Waddentocht nu meer een oergezellige meerdaagse zeilonderneming.

Maar nog steeds bereiden we donderdagavond de tochtplanning gezamenlijk voor onder het genot van een kopje koffie in Hotel Prins in Makkum. Hoewel elke schipper verantwoordelijk is voor de eigen veiligheid, houden wij elkaar wel in de gaten en is er tijdens de tocht de mogelijkheid om met elkaar te communiceren. Wij maken de tocht in groepsverband, en huldigen het principe van samen uit, samen thuis.

Vorig jaar zijn we naar Terschelling geweest maar dit jaar willen we weer eens Texel uitproberen. Omdat Texel - Den Oever wel een heel klein stukje is hebben we besloten dit jaar de tocht af te sluiten met een diner in Medemblik.

 

Programma:

Donderdag 10 mei, Verzamelen donderdag in de gemeentelijke haven van Makkum. Daar liggen wij achteraan, tegenover de grote loods schepenloods, tegen de dorpskern aan.  Houden wij daar onze Steigerborrel en daarna om 20.00 uur starten wij ons palaver in Hotel De Prins. Hier bespreken wij de te varen routes van de komende dagen.

Vrijdag 11 mei, zeilen we het traject Makkum - Texel. Op Texel houden wij weer, in de vooravond, onze facultatieve wandeltocht.

Zaterdag 12 mei, zeilen we het traject Texel - Medemblik. In Medemblik sluiten wij het weekend af met een 3 gangen menu in restaurant De Twee Schouwtjes.

Zondag 13 mei, zal een ieder, op de eigen tijd en wijze, weer naar elders vertrekken.

We hebben de havens in Makkum en Medemblik kunnen reserveren. Maar Texel doet helaas niet aan reserveren. Als we echter vroeg vertrekken, komen we bij Oudeschild aan terwijl de ebstroom nog loopt. Daarmee hopen we de schepen voor te zijn die via Den Oever naar Texel komen. Lukt het echter niet een ligplaats te krijgen dan gaan we door naar Willemsoord in Den Helder.

Om gelijktijdig te kunnen eten is het nodig dat het restaurant vooraf ieders keuze van het hoofdgerecht weet. Bij de aanmelding kun je tevens jou menukeuze en andere wensen opgeven.

Wij krijgen korting als we de havengelden voor Makkum en Medemblik in één keer afrekenen. Wij zullen daarom bij u met “de pet” rond gaan om de havengelden te innen. Neem voldoende cash mee om het afrekenen wat eenvoudiger te maken. Texel moet u zelf bij de havenmeester afrekenen.

Voor deze tocht kunt u zich inschrijven d.m.v. het inschrijfformulier in de Flitsen of via deze website; het inschrijfformulier staat hieronder! . Van het inschrijfgeld wordt betaald: de catering bij De Prins en het diner in Medemblik.

VERSLAGJE van het Evenement

Een mooier weekend is bijna niet voor te stellen, hoewel de wind het ietsje liet afweten.

Op donderdag verzamelden we in Makkum achter de grote hal waar de noordenwind wat toenam en fris aandeed. Maar geen reden om van de steigerborrel af te zien.

's Avonds een palaver in De Prins en 's morgens zeer vroeg de kooien uit, maar mooi was het wel en rustig. Op met z'n allen naar de sluis van Kornwerderzand. De sluis was over vol, nou ja met wat passen en meten hadden er wat meer bij gekund. Er heerst een bepaalde sluisangst: zodra de deuren zijn gepasseerd, zo snel mogelijk vastleggen. Jammer dat de grote schepen niet gelijk aan de kant gaan en ruimte maken voor de kleinere schepen die dan naar voren kunnen schuiven. Gemiste kansen.

 Verder ging het sluizen prima en mochten we allebei de openingen door de brug gebruiken om zo snel mogelijk op het wad te komen. Alwaar de rust weer terugkeerde. Te weinig wind en nog van achteren ook. Maar de stroom hielp goed mee, zodat de tocht snel verliep en we extreem vroeg in Texel aankwamen, wat ook zijn voordelen heeft.

Onderweg hoorden we op de marifoon dat er op Texel plaats was voor 50 schepen, ruim voldoende voor de IFC.

Aanmeren en genieten van de warme zon.

 's Avonds was er voor de liefhebbers een avondwandeling.

Uitslapen kon ook, want de volgende dag gingen we pas om 12.00 u. weg. Het viel op dat dat moeilijk is, wachten op iets wat komen gaat maar intussen heb je niets te doen. Voor sommigen bleek het te moeilijk, die vertrokken even over half 12, dan maar een beetje stroom tegen. Later bleek dat alleen naar het Gat van de Stier de stroom mee te staan. Want richting Den Oever bleek er behoorlijk gespuid te worden wat het beetje stroom mee geheel teniet deed.

Bij de sluis in Den Oever bleek het redelijk druk. Er was net een schutting naar het IJsselmeer bezig, dus duurde het even voordat wij erin konden. Wat opviel was dat er steeds meer "voordringers" komen. Boten die niet aanmeren om te wachten en hun kans pakken als de netjes wachtende schepen moeten losmaken ener als een pijl van door gaan en als eersten door de brugopening gaan. Van waar de haast?

Door de sluis was het nog twee uurtjes varen naar Medemblik. Zeilen kon wel maar viel niet mee, en te laat aankomen is ook niet leuk.
In Medemblik was een stuk kade geheel gereserveerd voor de IFC, en zelfs werden we welkom geheten met borden en ballonnen.

Ondanks de gedwongen wisseling van restaurant vond iedereen het wel leuk dat we nu terecht konden in kasteel Radbout. Jammer dat met de noordenwind het net even te koud was buiten, dus na het eerste drankje konden we in de kasteelruimten terecht, alwaar het een stuk behaaglijker was. Dat we na het BBQ-buffet nog werden getrakteerd op een zangfeestje met gitaarbegeleiding was zowel leuk als verrassend.

Niet veel later was het tijd om afscheid te nemen want de volgende dag was gereserveerd om de thuishaven te bereiken.