We hebben al in het begin van het jaar een planning gemaakt van de dit jaar te organiseren evenementen. Zie de evenementenpagina.
Maar realisme weerhield ons ervan dit al uitgebreid naar de leden te communiceren. Nu hebben we het wel gedaan in de veronderstelling dat er een moment komt dat een evenement wel weer kan.

Natuurlijk zijn we sterk afhankelijk van de dan geldende coronamaatregelen, die we zullen volgen. Want we willen wel verantwoord bezig zijn.
Zodra het kan hoort u van ons. Hetzij via ons clubblad, de Friendship Flitsen, of hetzij via onze emailing. Dus zorg ervoor dat wij over een correct emailadres van u beschikken.

We gaan er zeker vanuit dat op enig moment we toch weer een evenement kunnen laten doorgaan.

UPDATE.

Nu (11 september 2021) kunnen we stellen dat het tij is gekeerd! Op deze datum hebben we ons eerste evenement van dit jaar kunnen houden. En ... niet zomaar een: we hebben ons 9e lustrum nog in het juiste jaar kunnen vieren! 45 jaar lang deden we dat altijd in het voorjaar tegelijk met onze algemene ledenvergadering. En nu dus wat later, het was in meerdere opzichten een FEEST!

Niet alleen bestaan we 45 jaar, maar oh wat waren we allemaal blij om elkaar weer te ontmoeten. Het heeft zeker bijgedragen aan de feestvreugde.
De locatie bleek een uitstekende keuze: Loetje aan het IJ. In de bovenzaal hadden we een prachtig uitzicht op de haven van Amsterdam Marina, waar een divers aantal Friendships lagen van leden die met de boot gekomen waren. Broederlijk naast elkaar een Friendship 22 en een Friendship 38.

We mochten ze allemaal bezoeken na de ledenvergadering (eindelijk weer eens gehouden!) en de aansluitende lunch.

Het zat allemaal echt mee, want al tijdens de ledenvergadering kwam langzaam het zonnetje erbij. De vergadering was snel en zeker niet langdradig en de lunch was prima verzorgd. Dat mocht ook wel want later in de middag was een boottocht gepland door Amsterdam. Met twee omgekatte tjalken uit de 19e eeuw was de groep (vanwege de corona) prima verdeeld. Stuurmanskunst was vereist want de doorgangen in de bocht waren soms erg krap. Hoe we precies gevaren zijn weet ik niet meer, want ook op het water kun je verdwalen en gedesoriënteerd zijn. We deden er twee uur over, met een paar drankjes natuurlijk, en er was een toilet aan boord.

Teruggekeerd bij Loetje gingen we pas echt aan de borrel, zoals dat heet. Met een bittergarnituurtje erbij. Dat ging onmerkbaar over in het wijntje bij het diner. Loetje staat bekend om zijn biefstuk en dat hebben de meeste ook gegeten. Het was prima in orde. De gewone biefstuk, de biefstuk Bali (met een sambaljustje) of de tonijnbiefstuk: het was genieten. Al etend en pratend en luisterend ging het toch snel voorbij, en de vermoeidheid ging ook een rol spelen. Het werd tijd om naar huis te gaan. Maar niet met lege handen! Iedere boot kreeg een gave rugzak mee met een karakteristieke opdruk van de Friendship Club. Alweer een moment om met groot plezier op terug te kijken. En zo hebben WIJ er velen!

De hoop om nog wat te kunnen organiseren dit jaar (sept. 2020) wordt steeds kleiner. Nu de corona blijft aanhouden en de besmettingen zelfs nog wat toenemen, is het einde van dit bijzondere tijdperk nog niet in zicht. Voorlopig zien we van het organiseren van evenementen dit jaar. We hopen er volgend jaar anders voor te staan, maar zeker weten doen we natuurlijk niet.

 

Het is nu begin juli en ons clubblad de Friendship Flitsen is zojuist uit. Hierin wordt het eerste evenement aangekondigd dat vermoedelijke doorgaat.
In het najaar (september) gaan we naar Hindelopen. Enige armslag is nog nodig, want er zijn veel afspraken nodig tussen de organisatoren en de betrokken gastheren, jachthaven en restaurant. Toch willen we nu al weten op hoeveel deelnemers we kunnen rekenen. Op de Evenementenpagina vindt u meer informatie.

 

Op dit moment (febr. 2020) staat alleen het Winterevenement in 2020 vast. Niet wetend dat de coronacrises snel zou oprukken. Het winterevenement is op het laatste moment afgeblazen omdat met de kennis van toen het bestuur het risico van besmetting onder de leden niet wilde lopen.

Inmiddels heeft het bestuur aan alle leden een brief geschreven. Veelal via een email, maar ook gewoon via de post, omdat het emailaidres onjuist was of niet beschikbaar. Voor ons als vereniging is het toch wenselijk over een emailadres van alle leden te beschikken. Svp. zorg daarvoor.

De brief aan onze leden kunt u hier lezen.

 

We verwijzen u direct naar de evenementenpagina: klik op het menuknopje..

Daar staat meer informatie, per evenement kunt u daar ook inschrijven.

Wilt u graag weten wanneer er een evenement plaats vindt? Dat kan. Op onze Evenementen pagina is een tabel opgenomen waarin alles staat wat we dit jaar gaan organiseren, en wat al geweest is. Kijk daar of het past in uw agenda!

Begin februari zijn we bij een jachtwerf op bezoek geweest om meer te leren over polyester reparatie. En 10 maart hadden we onze jaarlijkse noodzakelijke jaarvergadering. Op die dag is ons programma door de leden bevestigd. 

Meer kunt u lezen onder het menu Evenementen. Na de aankondiging en inschrijving zal na het evenement een verslagje worden gemaakt en wat foto's erop worden gezet. Lees en beslis of u meegaat! Nog geen lid? Voor de kosten hoeft u het niet te laten, zie verder op de Contact-pagina.

Op verzoek van een aantal onzer leden zijn er meer Friendship Flitsen beschikbaar om te downloaden. U vindt ze onder de menuknop Clubblad.

Als er meer leden behoefte hebben aan oudere Flitsen dan zal overwogen worden deze ook beschikbaar te stellen.

We horen daarom graag hoe u er over denkt.

Leest u de Flitsen ook graag en u bent geen lid? Overweeg dan om lid te worden, u steunt ons en we organiseren jaarlijks leuke bijeenkomsten waar u dan ook naar toe kunt! Voor de kosten hoeft u het niet te laten.

Inschrijven doe u via het formulier op de contactpagina. Hopelijk snel tot ziens!

In de Leeuwarder Courant van 8 maart 2017 stond het volgende bericht:

De Leeuwarder rechtbank heeft MarineCenter aan de Vuurtorenweg in Lemmer failliet verklaard. Tegenover curator Harald van Beilen verklaarde de eigenaar dat hij het bedrijf na een eerder faillissement vier jaar geleden niet meer goed aan de praat kreeg. Ook de markt zat niet mee.
Het bedrijf had zich toegelegd op scheepsonderhoud, -reparatie, -stalling en bemiddeling.
Ook was er een haventje. De curator heeft nog niet goed zicht op de schulden. Er werkten drie mensen.

De website van de werf werkt niet meer of heeft een rare doorverwijzing.

Een contactpersoon vertelde ons het volgende:

Ik heb gisteren, vanwege wat dingen aan ons schip, een uitgebreid en prettig gesprek gehad met Simon Hoekstra. Hij is nu nog maar in zijn ééntje en bouwt misschien nog eens een FS 22 of een Marieholm met behulp van ZZP-ers. Hij moet het nu dus ook hebben van reparaties aan bijvoorbeeld de Friendships.
 
Simon Hoekstra liet weten:

Overigens zijn onze gegevens verandert betreffende verkoop Friendship en Marieholm:

 

NaviSale BV

Industrieweg 1

8531 PA   LEMMER

0514-565797

s.hoekstra@navisale.nl

www.navisale.nl

 

 

U kunt nu inschrijven voor de Hemelvaarttocht van 25 mei t/m 28 mei 2017. Ga daarvoor naar de Evenementen-pagina!

Wilt u wat meer weten over de Paastocht en wellicht inschrijven: Ga dan naar de evenementen-pagina.

De Flitsen valt zeer binnenkort bij u in de bus met daarin de aankondiging van ons winterevenement icl. algemene ledenvergadering op 5 maart, ook wat later dan we gewend zijn, daarom nu alvast onze jaarplanning gepubliceerd. Zie de planning voor 2017 op de evenementenpagina!

Als Friendship-zeiler bent u vast benieuwd naar de ervaringen van collega-zeilers:  hun meevallers, tegenslagen en eigenaardige manoevers zal u vast interesseren.

En misschien bent u evenzeer benieuwd naar hun prettige en minder prettige vaardagen in Zeeland?

Wel, dan heb ik misschien wel iets voor u:  ik heb een boek uitgegeven over mijn ervaringen na vier jaar zeilen in mijn vaargebied: Zeeland.

Mijn verhalen zijn humoristisch getint, en her en der voorzien van cartoons uit eigen hand.

Tussen de verhalen door heb ik tips en tricks geplaatst die meer vertellen hoe ik, met mijn Friendship 22, solo rond zeil.

Deze tips en tricks komen uit mijn toespraak voor Toerzeilers België in 2014.

Wil je meer info? (link verwijderd, werkte niet meer)

Onze leden zijn door middel van een Nieuwsbrief op de hoogte gesteld van ons komende najaarsevenement in Hindeloopen. Wilt u ook meer weten van dit evenement ga dan naar het Najaarsevenement 2016.

Daar vindt u ook een inschrijfformulier dat gemakkelijk is in te vullen. Bent u nog geen lid? Daar hebben we ook een inschrijfformulier voor, dat vindt u op de Contact-pagina. Gewoon doen.

De twee grootste evenementen hebben we alweer achter de rug: eerst in april onze lustrumviering bij de Bataviewerf dat zeer goed werd bezocht, en een maand erna onze tocht over de Waddenzee in het lange Hemelvaartweekend wat wij ervan maken (foto's hiervan nu toegevoegd; zie evenementen).

Van beide evenementen komt uitvoerig verslag in de eerstvolgende Flitsen, ongeveer na het vaarseizoen, want onze redacteur heeft ook zijn prioriteiten. Zowel voor de Flitsen als voor de site willen we graag gebruik maken van uw foto's, heel graag zelfs, want we zullen een aantal gebruiken voor de Flitsen en veel meer voor de site. Stuur ze op naar dit adres.

Als alles binnen is, ook de artikelen die u (nog) moet schrijven voor de Flitsen, gaan we een aan beide evenementen een aparte pagina wijden met veel foto's erin.

Wilt u nog een artikel schrijven, email dat naar onze redacteur op dit adres.

Wilt u wel iets schrijven voor de Flitsen maar over uw reis die u nog gaat maken of eerder hebt gedaan, dan vinden we dat erg leuk. Het mag ook over een technisch onderwerp gaan, over een gerecht wat u altijd aan boord maakt of een tocht met de nodige navigatieproblemen. Doe er vooral een foto of meer bij. Wij zijn er blij mee.

MAAK HET MEE MET DE IFC! Daarom kunt u met uw Friendship lid worden. Op de Contact-pagina vindt u een simpel inschrijfformulier.

Tja, het lustrum hebben we gevierd. Het was een groot succes. Binnenkort komt er weer een Flitsen uit en daar staat alles in van onze viering. Nog heel even geduld. In de Flitsen (2016-nr. 2) staat ook de aankondiging van het Hemelvaartevenement. Zie hiervoor ook bij de evenementen.

 

Het is onvoorstelbaar. Elke vijf jaar vieren we ons lustrum uitbundig. En dat al voor de achtste keer.VOCschip Voor zo'n club als de onze is dat best bijzonder. Zoveel merkclubs zijn er nu ook weer niet. En wij doen het al van af 1976.

VOClogoWe hebben zelfs nog leden van het eerste jaar. Niet dat ze nog allemaal een Friendship hebben, maar trouw zijn ze wel gebleven. Eerlijk gezegd hopen we dat ze ook weer van de partij zijn. Daarnaast zijn er ook heel veel nieuwe leden die we graag willen begroeten, het is ook hun feest.

Het is een vast stramien. Het bestuur heeft vier jaar de tijd iets leuks te bedenken en het op een geschikt tijdstip te organiseren. Wij denken dat het dit jaar weer zal lukken. Alleen een tevreden klant is een klant houden we aan.

Dit lustrum gaan we naar de Bataviawerf in Lelystad. Zaterdag 9 april vieren we daar ons 40 jarig bestaan. Nog niet zo oud als de VOC, maar we komen in de buurt, zo voelt het aan.restaurantHet wordt een feestdag vol afwisseling. Behalve de gezelligheid die blijft constant aanwezig. Dat is niet zo moeilijk want we gaan leuke dingen doen. Zo iets als zeilen.

Het enige verplichte onderdeel is een piepkleine jaarvergadering, die goed is voorbereid en daardoor niet lang hoeft te duren. Tot nu toe is dat bij elk lustrum zo gegaan en goed gegaan. Ook deze traditie houden we in ere, leuk maar het kan leuker. Daar is de rest van de dag voor.

Als we elkaar begroet hebben of hernieuwd kennisgemaakt en wat met elkaar hebben bijgepraat met een kopje koffie in de hand gaan we stilletjes over in het uitgebreide (Batavia) lunchbuffet, dat is daar in de loop van de eeuwen sterk verbeterd.

Na de kleine jaarvergadering gaat het echte werk gebeuren. Er zijn Workshops, rondleiding en film. Alleen niet allemaal tegelijk. Daarom gebeurt het in wat kleinere groepjes en daarvoor heeft u van te voren een keuze gemaakt welke Workshops uw voorkeur verdient. Alleen de volgorde is voor de meesten anders, het programma blijft het zelfde.

In de Workshops wordt enige creativiteit verwacht, dat lijkt ons met zo'n groep vindingrijkeVOCbuiten zeilers geen probleem. Anders, gelachen wordt er toch wel. De middag is zo voorbij helaas, dus geniet zolang het kan.

Aan het einde van de middag komen we weer uit in het restaurant, waar een uitgebreid barbecuebuffet het slotakkoord gaat vormen. Maar niet helemaal want voor we afscheid nemen hebben we nog een verrassing voor elk aanwezig schip.
Gelukkig hebben we leden die zich graag laten verrassen, we hopen dat u ook daarbij hoort.

Dat allemaal bieden we onze leden aan voor een bedrag van € 19,50 per persoon. Goedkoper kunnen we het niet maken.

Schrijft u snel in, want wij moeten de aantallen tijdig doorgeven. Het inschrijfformulier voor het (winter)lustrumevenement vindt u op de Evenementen pagina.
Tot 9 april!

Dit jaar hebben wij een flyer gemaakt waarmee we graag nieuwe leden willen verwerven. Alle gebruikers van ons forum hebben eenmalig een emailing gekregen waarbij zij op onze flyer zijn gewezen. Die was tot nu toe alleen te downloaden via het forum. Hij staat daar onder de activiteiten.
Nu willen we ook u, bezoeker van onze site bereiken. Daarom hebben we de flyer ook op onze website gezet. U kunt hem hier downloaden.


De IFC, of kortweg de Friendshipclub, bestaat al sinds 1976 en is een vereniging met zo'n 130 leden (schepen), die graag een gezellige vereniging wil zijn. Daardoor wordt u niet gelijk van het lidmaatschap ontheven als u een andere boot koopt.
De meeste leden komen uit Nederland, maar ook een aantal uit het buitenland, tw. België, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.

De leden komen uit heel Nederland, maar er is een belangrijke concentratie van thuishavens rond het IJsselmeer of daar min of meer dichtbij. Jaarlijks organiseren we een aantal 'natte' evenementen, en in de winter ook een 'droog' evenement om onze jaarvergadering te kunnen houden, meestal met uitnodiging van een gast, die een interessant verhaal heeft over zijn of haar reizen.

Voor verder informatie: gebruik het menuknopje Evenementen bovenaan voor wat we zo al doen.
Daarnaast geven we een clubblad uit dat graag gelezen wordt. Zie Clubblad.
Wilt u informatie over Friendships, gebruik het knopje Schepen.
Een stukje historie over 'de' werf vindt u onder het knopje Werf.
Wilt u contact met ons of lid worden, gebruik het knopje Contact waar ook de bestuursleden staan.

Voor technische zaken en vragen of advertenties, kunt u terecht op ons Forum.

Veel plezier op deze site. Uw opmerkingen zijn welkom.

 

Heb je ook foto's? Stuur ze dan als niet al te grote jpg of gif bestanden (ongeveer 72-100dpi) naar de webbeheerder.


bezoek hagoort

 

 

Op vrijdag 27 november hebben we een bezoek gebracht aan Benthuizen. Na de koffie eerst wat uitleg over het ontstaan en ontwikkeling

van het bedrijf tot nu toe. Daarna een rondleiding door het bedrijf. Na de tweede koffie kregen we trimles. Dat is nodig want met alleen goede zeilen kom je er niet. Het was een leuke en leerzame avond. Lees meer hierover in de Friendship Flitsen van februari 2016.

 

 


schip

Ruim een week geleden kregen we een vraag over een Friendship 28 uit 1983. Meestal verwijzen we naar het forum, want dat is ideaal voor vragen en antwoorden. Maar als je in Tsjechië woont valt het toch niet mee met zo'n Nederlands forum. Petr Jaroš heeft een groot probleem met zijn FS28. Hij vaart op het Lipnomeer en daar wordt de waterstand elk jaar lager. Hij heeft een kiel van 1,60 meter en raakt daardoor steeds vaker de grond. Hij wilde in de winter 20 cm van zijn kiel afhalen en vroeg zich af of dat zo maar kon.

We hebben hem geadviseerd om de kiel te ruilen. Hij wil een kiel van 1,20 m. en zoekt nu iemand die een kiel van 1,60 m. wil, of iemand die een kiel van 1,20 m. te koop heeft. Wie kan hem helpen?

Stuur een email naar de webbeheerder en wij sturen u email door! (Schrijf het bericht s.v.p. in het Engels.) U kunt daarvoor ook op ons forum terecht.