Introductie
Henk de Jong was hoofdmeteoroloog bij het KNMI. Vandaar werkte hij bij de Hydro Meteorologische Dienst in Hoek van Holland. Hier maakte hij windverwachtingen voor de Noordzee, de Wadden en het IJsselmeer. De marifoon berichten en stormwaarschuwingen voor de kustdistricten kwamen ook uit zijn hand. Zijn specialisatie was getijden meteorologie.

Getijden meteorologie is het voorspellen van het gedrag van de zee, de zeegang, de deining en de afwijkingen van de waterstanden. Hiermee bepaalde hij de vaart op de Nieuwe Waterweg, de Eurogeul en het wel of niet sluiten van de Oosterschelde kering en de Haringvlietsluizen. Hun gegevens werden gebruikt van Antwerpen tot Hamburg. Het doel van Henk zijn verhaal is om zeilers meer inzicht te geven in het ontstaan van het getij en vooral om inzicht te krijgen op de soms grote afwijkingen op de gepubliceerde astronomische getijdenvoorspellingen. De bekende getijdenprogramma’s die de waterstanden op de minuut voorspellen, zullen na zijn verhaal nog slechts een aardig hulpmiddel te zijn en niet geschikt om er blind op te varen.

Georganiseerd door de Internationale Friendship Club (IFC) en open voor leden van de WSV Hoorn

De lezing wordt afgesloten met een gezellig samenzijn aan de bar van de WSV Hoorn waarbij de drankjes voor eigen rekening zijn.

Wanneer?  Zaterdag 28 januari 2017 van 14:00 uur

Waar?       WSV Hoorn, Julianapark 1, 1621 MR  HOORN,  0229-213540

Vermeld bij de aanmelding: naam, aantal deelnemers, mail adres en telefoonnummer!

Via e-mail:

Per post: Secretariaat IFC, Paltzerweg 267, 3734 CM Den Dolder

Mobiel: 06-10157427