Najaarsbijeenkomst IFC op 7/8/9 september 2018 in Hindeloopen

 

Dit evenement heeft voor elk wat wils. Lekker met elkaar praten, vakantie verhalen uitwisselen en voor de liefhebbers ook varen natuurlijk. Voor nieuwe leden ook een goed moment om met de IFC kennis te maken. Dat alles doen we in Hindeloopen bij Sailors Inn. Met het restaurant hebben we al vele jaren een uitstekende relatie en ook in de jachthaven kunnen we altijd prima terecht tijdens dit evenement.

Voor de vele liefhebbers bestaat het varen uit een tocht of wedstrijd, die maar 4 uur duurt en zaterdags om 12.00 uur wordt gevaren.

Het zeilweekend begint voor de liefhebbers en schepen die aan de tocht meedoen met een palaver op vrijdagavond 7 september. De schepen verzamelen zich in de namiddag in de jachthaven van Hindeloopen.

Om 19.30 uur worden de deelnemers in het restaurant Sailors Inn verwacht voor de tocht/ wedstrijd-bespreking (uitleg) en de uitreiking van informatie over o.a. de mogelijk te varen rakken. Tevens een goed moment om al dan niet uw tactiek door te nemen. Vragen daarover stellen mag ook.

Voor alle aanwezigen is er twee keer koffie of thee met oranjekoek, het Friese nationale gebak.

Ook IFC-ers die niet van plan zijn aan de tocht / wedstrijd mee te doen maar wel in Hindeloopen zijn kunnen aanschuiven natuurlijk. Hoe meer zielen……………….

 

De Wedstrijd

Op zaterdag 8 september is er de wedstrijd/tocht voor de liefhebbers. De wedstrijd wordt zoals gebruikelijk op handicap (SW-cijfers) gevaren, iedereen heeft gelijke kansen. Daarbij is het de bedoeling dat elk schip in vier uur zoveel mogelijk mijlen zeilt in een zelf gekozen route voor de Friese kust, maar wel binnen de beperkingen van de boeien die meedoen. Het is geen wedstrijd/tocht om gestrest de haven weer te bereiken. Er wordt ontspannen gezeild.

Meedoen is belangrijker dan winnen, en u bent na de tocht weer een belangrijke, leuke ervaring rijker. We starten zoals gebruikelijk om precies 12.00 uur

 

De eindtijd van de tocht / wedstrijd is zo gepland dat de zeilers gemakkelijk kunnen aansluiten bij de andere leden die vermoedelijk al op het terras van het restaurant zitten te genieten van een drankje. Tijdens barbecue later die avond, worden de resultaten bekend gemaakt van de wedstrijd/tocht en ook wat prijzen uitgereikt. We kennen geen vaste winnaars!

 

Het Diner

Zaterdag om een uur of vijf is het terras van Sailors Inn voor ons beschikbaar. Onder het genot van een drankje ontmoeten we elkaar en kunnen we even terugkijken op de gevaren tocht of op andere zeilervaringen. Technische vragen zijn niet verboden en als u nieuw bent is het een goede gelegeheid om met elkaar kennis te maken. We zullen u niet teleurstellen.

 

Het diner bestaat dit jaar uit een geheel verzorgde barbecue. De barbecue bestaat uit stokbrood met kruidenboter, diverse salades, verschillende sauzen en natuurlijk vlees en vis. Als dessert is er ijs. De medewerkers van het restaurant verzorgen de barbecue zodat wij ons kunnen concentreren op de gezelligheid en de onderlinge gesprekken.

 

Alles vindt plaats bij Sailors Inn op het terrein van de jachthaven. Voor de leden die met de auto komen is er een groot parkeerterrein. Het adres is: Oosterstrand 4, 8713 JS  Hindeloopen (tel.: 0514-524545). Maar het is vaak nog erg mooi weer in september, dan kunt u natuurlijk met uw schip komen, ook al doet u niet met de wedstrijd mee.

 

De drankjes worden bijgehouden op een kaartje dat wordt aangereikt door Sailors Inn. Na afloop van de barbecue wordt u geacht de door u genuttigde drankjes af te rekenen in het restaurant.

 

Samenvatting:

  • Vrijdag 7 september middag, schepen verzamelen in de jachthaven Hindeloopen.

Om 19.30 uur verzamelen de deelnemers in restaurant de Sailors-Inn voor de informatie over de tocht. Gewoon komen voor de gezelligheid is ook prima.

  • Zaterdag 8 september 12.00 uur start van de 4 uurs tocht op het IJsselmeer.
  • Zaterdag 8 september ± 17.00 verzamelen op terras voor de borrel ( eigen kosten)

Zaterdag 8 september ±19.00 uur barbecue. Ergens tijdens de maaltijd zal een moment worden ingeruimd om de prijzen van de tocht/wedstrijd uit te reiken.

  • Zondag 9 september; alle schepen weer naar hun thuishavens.

De  eigenaresse van Sailors Inn , Jantje Haagsma, doet er alles aan om het ons naar de zin te maken.

Heeft u er zin in gekregen? Vul dan het bijgevoegde inschrijfformulier, via de website kan dit ook!

Ook graag eventuele dieetwensen op het inschrijfformulier vermelden.

Wilt u ook meedoen aan de wedstrijd/tocht? Geef het aan op het inschrijfformulier. We vragen iets meer gegevens van uw schip, maar dat is nodig voor de berekening van uw handicap en de havenmeester. Bij aankomst: zeg de havenmeester dat u van de IFC (Friendshipclub) bent. Hij probeert ons zo veel mogelijk bij elkaar te leggen en hijs de clubvlag in het bakboordswant!

Kosten:

Koffie met oranjekoek € 5,00 p.p.

Barbecue € 31,00 p.p.

Liggelden en drankjes voor eigen rekening.

Havengelden en drankjes zijn voor eigen rekening. Zelf afrekenen dus a.u.b.

Ligplaats.

Indien u een ligplaats wilt, dan  kunt u dit op het inschrijfformulier aangeven. Bij aankomst even bij het havenkantoor aanleggen en vertellen dat u van de IFC bent. U krijgt dan uw box nummer te horen en kunt direct uw liggeld betalen.

Contactpersonen tijdens het evenement: Gerard Daniels: 06-10157427, Herman Hemerik: 06-51080444

S.V.P  VUL HET INSCHRIJFFORMULIER IN VOOR 24 AUGUSTUS 2018!

[Form INSCHRIJFNAJAAR2018 not found!]

Datum 8, 9 en 10 juni.

We verzamelen op vrijdagavond 8 juni in de Buyshaven te Enkhuizen. Een ieder meldt zich aan bij de havenmeester en zegt dat hij/zij deel uitmaakt van de IFC club. De havenmeester is op de hoogte en zal een ieder een plaats toewijzen waarop vervolgens individueel bij de havenmeester voor de komende 2 avonden kan worden afgerekend.

Het eten die avond is aan de schepen afzonderlijk te regelen.

Om 20:00 is er palaver in de Kombuys (op het jachthaventerrein). Dan wordt er gesproken over het weer en wie welk rondje wil maken (Rondje Dijk of Vogeleiland) en wanneer wil vertrekken. Alles naar eigen keuze, maar het is misschien toch wel leuk om met iemand anders op te varen.

Zaterdag 9 juni is er dan de zeiltocht waarbij naar eigen keuze een rondje dijk gevaren kan worden of een rondje vogeleiland, afhankelijk van het weer en persoonlijke voorkeur.

Bij terugkomst is er de door ons zelf gecreëerde gezelligheid in de Kombuys en vanaf 18:00 wordt er een begin gemaakt met de gezamenlijke barbecue en de bijbehorende etenswaren/drinken.

Zondag 10 juni vaart een ieder weer terug naar de thuishaven.

Kosten: aangezien het de bedoeling is dat iedereen z’n eigen eten/hapjes en drinken meeneemt (al dan niet met anderen te delen) beperken de kosten zich tot het liggeld en een paar Euro voor de kooltjes op de barbecue. Deze kunnen ter plaatse met iemand van het IFC bestuur worden afgerekend.

Op de Jachthaven is het in de Kombuys als volgt geregeld. Er staat een koelkast met daarin bier, wijn en frisdrank. Op de deur van de koelkast zit een prijslijst, op de bar staat een kistje met een gleuf waar het geld van hetgeen genuttigd wordt gedeponeerd kan worden. Alles gaat op goed vertrouwen (waar vind je nog zoiets). De havenmeester is aanwezig tot 20:00 uur en daarna kan er via de loopdeur van het terrein naar de stad gelopen worden. Er zijn fietsen op de jachthaven die vrij gebruikt kunnen worden voor het doen van boodschappen. Voor dit weekend (vrijdag en zaterdag) is de Kombuys voor ons gereserveerd zodat we gezellig onder elkaar kunnen zijn. Er zijn stoelen en tafels aanwezig en ook borden, bekers, bestek, etc .

In verband met de benodigde ligplaatsen wordt het op prijs gesteld uiterlijk een week van te voren door te geven of je er bij wilt zijn.

Tevens heeft de havenmeester gevraagd hem door te geven hoeveel schepen er ongeveer verwacht worden, de naam van het schip met de lengte en de breedte door te geven zodat hij een box kan vrijhouden, of anders wordt het aan de lange kade aanleggen en eventueel stapelen. Je wensen en bootgegevens kun je doorgeven aan Imko Vroom via de mail (vroom499@planet .nl) of via een telefoontje (tel. 06 53 22 93 14) die het daarna aan de havenmeester zal doorgeven. Op naar een mooi IFC weekend in juni.

Aankomen op zaterdag 9 juni?

Voor degenen die er niet vanaf vrijdagavond er al bij kunnen zijn bestaat er natuurlijk de mogelijkheid om op zaterdag aan te komen om dan alsnog de barbecue mee te maken. Dit dan wel graag vermelden in de aanmelding via de mail of telefonisch doorgeven.

Vlees zelf meenemen of bestellen?

Voor wie wel graag vlees op de barbecue wil maar het liever niet zelf meeneemt of als er geen koelkast aan boord is om dit te bewaren, dan bestaat er de mogelijkheid om vlees voor op de barbecue te regelen. Hiervoor graag minimaal 1 week van te voren contact opnemen met Arnold Fokker (06-27  44 48 59; ariefokker@hetnet.nl ).

Resumerend:

Wat: Zeilweekend Rondje Dijk / Vogeleiland

Wanneer: 8, 9, 10 juni 2018

Waar: Buyshaven Enkhuizen

Kosten: enkele Euro’s pp. (plus liggeld jachthaven), graag direct zelf afrekenen s.v.p.

Opgeven voor: 2 juni   Bij:Imko Vroom (vroom499@planet.nl – 0653229314) of via onderstaand formulier.

[Form INSCHRIJFDIJK2018 not found!]

 

Waddentocht Makkum - Texel - Medemblik
Donderdag 10 mei t/m  zondag 13 mei

Volgens traditie maken wij met Hemelvaart onze tocht over de Wadden. Ooit was deze tocht bedoeld, om min of meer begeleid, ervaring op te doen met het varen op getijden water. Door het groeien van de zeilervaringen, is de Waddentocht nu meer een oergezellige meerdaagse zeilonderneming.

Maar nog steeds bereiden we donderdagavond de tochtplanning gezamenlijk voor onder het genot van een kopje koffie in Hotel Prins in Makkum. Hoewel elke schipper verantwoordelijk is voor de eigen veiligheid, houden wij elkaar wel in de gaten en is er tijdens de tocht de mogelijkheid om met elkaar te communiceren. Wij maken de tocht in groepsverband, en huldigen het principe van samen uit, samen thuis.

Vorig jaar zijn we naar Terschelling geweest maar dit jaar willen we weer eens Texel uitproberen. Omdat Texel - Den Oever wel een heel klein stukje is hebben we besloten dit jaar de tocht af te sluiten met een diner in Medemblik.

 

Programma:

Donderdag 10 mei, Verzamelen donderdag in de gemeentelijke haven van Makkum. Daar liggen wij achteraan, tegenover de grote loods schepenloods, tegen de dorpskern aan.  Houden wij daar onze Steigerborrel en daarna om 20.00 uur starten wij ons palaver in Hotel De Prins. Hier bespreken wij de te varen routes van de komende dagen.

Vrijdag 11 mei, zeilen we het traject Makkum - Texel. Op Texel houden wij weer, in de vooravond, onze facultatieve wandeltocht.

Zaterdag 12 mei, zeilen we het traject Texel - Medemblik. In Medemblik sluiten wij het weekend af met een 3 gangen menu in restaurant De Twee Schouwtjes.

Zondag 13 mei, zal een ieder, op de eigen tijd en wijze, weer naar elders vertrekken.

We hebben de havens in Makkum en Medemblik kunnen reserveren. Maar Texel doet helaas niet aan reserveren. Als we echter vroeg vertrekken, komen we bij Oudeschild aan terwijl de ebstroom nog loopt. Daarmee hopen we de schepen voor te zijn die via Den Oever naar Texel komen. Lukt het echter niet een ligplaats te krijgen dan gaan we door naar Willemsoord in Den Helder.

Om gelijktijdig te kunnen eten is het nodig dat het restaurant vooraf ieders keuze van het hoofdgerecht weet. Bij de aanmelding kun je tevens jou menukeuze en andere wensen opgeven.

Wij krijgen korting als we de havengelden voor Makkum en Medemblik in één keer afrekenen. Wij zullen daarom bij u met “de pet” rond gaan om de havengelden te innen. Neem voldoende cash mee om het afrekenen wat eenvoudiger te maken. Texel moet u zelf bij de havenmeester afrekenen.

Voor deze tocht kunt u zich inschrijven d.m.v. het inschrijfformulier in de Flitsen of via deze website; het inschrijfformulier staat hieronder! . Van het inschrijfgeld wordt betaald: de catering bij De Prins en het diner in Medemblik.

VERSLAGJE van het Evenement

Een mooier weekend is bijna niet voor te stellen, hoewel de wind het ietsje liet afweten.

Op donderdag verzamelden we in Makkum achter de grote hal waar de noordenwind wat toenam en fris aandeed. Maar geen reden om van de steigerborrel af te zien.

's Avonds een palaver in De Prins en 's morgens zeer vroeg de kooien uit, maar mooi was het wel en rustig. Op met z'n allen naar de sluis van Kornwerderzand. De sluis was over vol, nou ja met wat passen en meten hadden er wat meer bij gekund. Er heerst een bepaalde sluisangst: zodra de deuren zijn gepasseerd, zo snel mogelijk vastleggen. Jammer dat de grote schepen niet gelijk aan de kant gaan en ruimte maken voor de kleinere schepen die dan naar voren kunnen schuiven. Gemiste kansen.

 Verder ging het sluizen prima en mochten we allebei de openingen door de brug gebruiken om zo snel mogelijk op het wad te komen. Alwaar de rust weer terugkeerde. Te weinig wind en nog van achteren ook. Maar de stroom hielp goed mee, zodat de tocht snel verliep en we extreem vroeg in Texel aankwamen, wat ook zijn voordelen heeft.

Onderweg hoorden we op de marifoon dat er op Texel plaats was voor 50 schepen, ruim voldoende voor de IFC.

Aanmeren en genieten van de warme zon.

 's Avonds was er voor de liefhebbers een avondwandeling.

Uitslapen kon ook, want de volgende dag gingen we pas om 12.00 u. weg. Het viel op dat dat moeilijk is, wachten op iets wat komen gaat maar intussen heb je niets te doen. Voor sommigen bleek het te moeilijk, die vertrokken even over half 12, dan maar een beetje stroom tegen. Later bleek dat alleen naar het Gat van de Stier de stroom mee te staan. Want richting Den Oever bleek er behoorlijk gespuid te worden wat het beetje stroom mee geheel teniet deed.

Bij de sluis in Den Oever bleek het redelijk druk. Er was net een schutting naar het IJsselmeer bezig, dus duurde het even voordat wij erin konden. Wat opviel was dat er steeds meer "voordringers" komen. Boten die niet aanmeren om te wachten en hun kans pakken als de netjes wachtende schepen moeten losmaken ener als een pijl van door gaan en als eersten door de brugopening gaan. Van waar de haast?

Door de sluis was het nog twee uurtjes varen naar Medemblik. Zeilen kon wel maar viel niet mee, en te laat aankomen is ook niet leuk.
In Medemblik was een stuk kade geheel gereserveerd voor de IFC, en zelfs werden we welkom geheten met borden en ballonnen.

Ondanks de gedwongen wisseling van restaurant vond iedereen het wel leuk dat we nu terecht konden in kasteel Radbout. Jammer dat met de noordenwind het net even te koud was buiten, dus na het eerste drankje konden we in de kasteelruimten terecht, alwaar het een stuk behaaglijker was. Dat we na het BBQ-buffet nog werden getrakteerd op een zangfeestje met gitaarbegeleiding was zowel leuk als verrassend.

Niet veel later was het tijd om afscheid te nemen want de volgende dag was gereserveerd om de thuishaven te bereiken.

 

 

 

We maken weer een rondje Noord-Holland.

Op vrijdag 30 maart verzamelen we in Enkhuizen (de Compagniehaven). Zaterdag vertrekken we vroeg maar niet te vroeg richting Den Oever om daar door de sluis te gaan en de weg te vervolgen naar Den Helder. 's Avonds proberen we gezamenlijk te dineren in het nabijgelegen restaurant bij de veerhaven.

Op 1e Paasdag 1 april gaan met z'n allen richting IJmuiden. In Den Helder wordt bekend gemaakt hoe vroeg we vertrekken.
Na aankomst in IJmuiden varen we door naar de haven van Buitenhuizen: door de brug in Zijkanaal C en gelijk zie je jachthaven IJmond.

Ook daar proberen we weer een gezamenlijke maaltijd te organiseren, dit maal een stuk eenvoudiger restaurant, maar misschien wel net zo lekker en gezellig.

De tweede Paasdag, inmiddels 2 april, is bedoeld om allen weer de thuishaven te bereiken.

Er zijn aan deze tocht geen extra kosten aan de IFC verbonden omdat iedereen zelf het havengeld betaald.

 

Verslagje

Met een vroege Pasen en een late winter was de boot klaar maken een koude bedoening. Desondanks bleek zonnebrand geen overbodige luxe op de eerste vrijdag richting Enkhuizen. De maaltijd met winterkost paste bij het weertype.Op zaterdag vertrokken de Cascade, Sigmagic en de Ianassa al om 8 uur richting Den Oever. Aan motoren viel niet te ontkomen, maar later kwam er weer wat winde zodat  vanaf Den Oever naar Den Helder kon worden gezeild.Daar was het vaarseizoen nog niet begonnen, geen andere boten en betalen via de enveloppe in de bus. Na een heerlijk dineetje en een droge terugwandeling ging het 's nachts weer regenen.De volgende dag was het bij het vertrek nog niet opgehouden, en de beloofde wind (4 Bft.) bleek te weinig om motorsailend IJmuiden te bereiken. Daar vlakbij gekomen kwam de noordenwind wel doorzetten, te laat om nog de zeilen te hijsen en te koud om nog langer op de Noordzee te zijn.Gezamenlijk naar Zijkanaal C was geen optie nu de frituur al om 18.00 werd uitgezet. En andere mogelijkheden waren ook niet aanwezig zodat ieder maar zijns weegs ging. Ondanks dat wordt teruggekeken op een geslaagd weekeindje en de gedachte dat Pasen volgend jaar enkele weken later valt werkte verheugend.

 

Bezoek Jachtwerf Schaap Ship Care - 3 februari 2018 in Lelystad

met instructie “onderhoud polyester”

Reparatie van polyester van een schip moet helaas soms gebeuren. Schaap Ship CARE heeft daarmee jarenlange ervaring en een goede reputatie opgebouwd. Schaap meldt dat na reparatie van de schade geen spoor meer terug te vinden is. Dat kan ik inmiddels beamen. Toen ik daar vorig jaar mijn schip voor reparatie achter heb gelaten was ik onder de indruk van de lopende projecten die daar uitgevoerd werden: “Vernieuwen van dek sandwich constructies, brandschades, rompschade na aanvaring, maar ook kleine spot reparaties en haarscheur reparatie”. Ik heb nooit geweten dat zoveel, zo onzichtbaar te repareren valt.

Op de werf ontmoette ik de eigenaar Leen Schaap. Naast ondernemer is hij ook vast panellid van het blad "Zeilen" voor vragen over polyester. Leen bood spontaan aan voor de Friendship club een “open dag” te organiseren. Na een korte bedrijfspresentatie en rondleiding op de werf, gaat hij ons het een en ander vertellen over het onderhouden van polyester schepen en het zelf herstellen van kleine beschadigingen. Deelnemers zijn daarbij uitgenodigd, eventueel vooraf via mij, vragen te stellen. Een aantal thema’s heb ik alvast doorgegeven:

  • Verschil polyester, epoxy en gelcoat (wanneer gebruik je wat)
  • Reparatie kleine beschadigen en haarscheurtjes
  • Waterdicht monteren van dekbeslag (lekkende parkers en doorboringen in het dek)
  • Oplossingen voor vocht (delaminatie) sandwich constructie dek
  • Poetsen en polijsten van polyester

Waar:             Schaap Ship Care, Vaartweg 77, 8243 PD Lelystad (bereikbaar via de Kraanweg)
Wanneer:       Zaterdag 3 februari, aanvang 13.00 tot 16.00
Aanmelden:   Graag voor 27 januari 2018,
                               Met vermelding van: Naam, aantal personen, e-mail en telefoonnummer.
                               Via de IFC website (zie hieronder) of via e-mail aan  Gerard.Daniels@online.nl
Informatie:     Gerard Daniëls,  06 101 574 27

 Verslagje

Op 3 februari waren we bij Schaap Ship Care in Lelystad. Schaap heeft jarenlange ervaring met reparatie en onderhoud van Polyester. We werden hartelijk ontvangen door Leen en Annemiek Schaap met koffie en koek. Na de kennismaking nam Leen ons via een Power Point Presentatie mee in de wereld van Polyester, Epoxy en Composiet. Lang stilgestaan bij het osmoseverschijnsel en het verschil tussen polyester en epoxy. Al snel bleek dat we hier met een expert te maken hadden die niet alleen de schade repareert maar ook constructieve verbeteringen doorvoert. Daarnaast werden praktische tips werden gegeven zoals voor het monteren van beslag en afdichten van boorgaten. Al met al een bijzonder leerzame middag.