4-uurs wedstrijd Hindeloopen 2021, 1ste weekend  van september (4/5 sept)

Deze keer niet een echt Najaarsevenement aangezien een week later  het Lustrum plaats vindt, maar wel een evenement voor de liefhebber. Zoals gebruikelijk treffen we elkaar op de vrijdag (3 sept) om dan de wetenswaardigheden met elkaar te bespreken en ook de bijzonderheden voor de wedstrijd op zaterdag.  Gezien de ontwikkelingen met het Covid virus ziet het er naar uit dat we het palaver kunnen laten plaats vinden bij de Sailor-in (restaurant) op het jachthaven terrein.  Een ieder die dan een kopje koffie wil of iets anders kan dat dan zelf regelen. Het palaver kan ook op de steiger plaats vinden, dat is mede afhankelijk van waar  de deelnemers van de wedstrijd de voorkeur aangeven.

De zaterdag is dan de dag van de wedstrijd. De wedstrijd zal beginnen om 11:00 en, hoe kan het ook anders, eindigen om 15:00. Het bepalen van de winnaar zal dan berekend worden op grond van de handicap van het schip. De winnaar zal tijdens (of na) het diner in de Sailer-in worden bekend gemaakt. Het is daarom ook de bedoeling om gezamenlijk bij de Sailer-in te dineren. Vanwege de onzekerheid over de dan nog geldende restricties, is er besloten dat we geen gemeenschappelijk menu gaan afstemmen, wat betekent dat een ieder à la carte kan bestellen en afrekenen. Dat heeft als voordeel dat er niet al van te voren inschrijfgeld hoeft te worden overgemaakt. Dat ieder voor zich bestelt en afrekent geldt ook voor het drankje en hapje bij het palaver mocht dat van toepassing zijn en uiteraard de overnachtingskosten voor het schip. In verband met de ruimte die we als groep gaan innemen en het feit dat we graag samen in een soort van afgescheiden gedeelte van het restaurant willen zitten is het wel prettig van te voren te weten hoeveel personen er zullen komen. Daarom ook hierbij het verzoek om je van te voren aan te melden via deze website. Zie het inschrijfformulier onder aan deze tekst. Er is afgesproken om twee weken van te voren weer met het restaurant contact op te nemen over de groepsgrootte en wat voor ons wenselijk is om rekening mee te houden.

Voor de nieuwe leden is het goed te weten dat de 4-uurs wedstrijd volgens een wedstrijdreglement verloopt waarbij er bij de uiteindelijke rangschikking van de boten onderlinge correcties worden toegepast. Dus geen zorgen als je denkt al bij voorbaat kansloos te zijn op basis van de lengte van je schip. Toegegeven, de fanatieke zeilers, met de nodige ervaring zullen in het voordeel zijn. We gaan allemaal op hetzelfde moment van start en zullen ook allemaal hetzelfde parcours afleggen. De organisatoren zullen de rakken zo kiezen dat er voor ieder een meest gunstige koers bij zal zitten. 

De wedstrijd is de wedstrijd, maar het belangrijkste is natuurlijk dat iedereen een mooi weekend heeft, want winnen kan er maar één.  In het verleden is het nogal eens gebeurd dat het weer voor sommige schippers net iets te heftig is, waardoor die zich om die reden voor de wedstrijd terugtrokken. Dat kan natuurlijk altijd, even goede vrienden, dus maak je daar van te voren niet te druk over en bekijk dat voor jezelf op de dag van de wedstrijd. Er bij zijn is ook leuk en misschien kun je met iemand meevaren. Het met elkaar gezellig hebben is uiteindelijk waar het om gaat.

Op weer naar een mooi IFC weekend in september!

Wat: de 4 uursrace vanuit Hindeloopen.

Wanneer: het weekend van 3, 4 en 5 september.

Waar elkaar treffen: bij de Flevo Marina Hindeloopen.

Kosten: geen kosten vooraf, alles zelf afrekenen op basis van eigen consumpties etc.

Aanmelden: via het inschrijfformulier hieonder.

Voor  vragen kun je terecht bij Imko Vroom (0653 229314) en/of Jeroen Haagsman (0653 401381).

Ps: graag uiterlijk 2 weken van te voren opgeven of je wilt komen (dus vóór 20 augustus als het even kan). Wat covid-19 betreft, gaan we er van uit dat iedereen tegen die tijd gevaccineerd is  en lijkt ons een zelftest geen voorwaarde tenzij dat de richtlijnen zijn vanuit de overheid. Voor wie om wat voor reden dan ook,  niet gevaccineerd is, lijkt ons een zelftest wel op z’n plaats, onder het motto, beter safe dan sorry.

Inschrijfformulier voor de 4 uurs-race te Hindeloopen 2021

Reserveer een box op:

Deelnemers wedstrijd/race

Made with BreezingForms for Joomla!® by Crosstec

Uitnodiging voor het 9e Lustrum van de Internationale Friendship Club op Zaterdag 11 september 2021

Al 45 jaar bestaat onze IFC. Een heuse prestatie en zeker een compliment waard voor alle leden door de jaren heen, immers, zonder leden geen club. Om dit zeer heuglijke feit te vieren zijn we op zoek gegaan naar een passende locatie. En bij voorkeur liefst een nieuwe locatie.

Elk lustrum is dit een uitdaging, want we willen natuurlijk een beetje verassen. En dat is best lastig na lustrum bijeenkomsten te hebben gehad bij de Batavia in Lelystad, in Burgers Zoo, op een rondvaartboot door de Rotterdamse havens, kasteel Radboud te Medemblik (3x), Kaag-eiland en kasteel Ammersoyen.


Verschillenden eisen passeren de revue in het bestuur. Liefst iets met water. Wellicht met de boot er naar toe kunnen. Een beetje actief, niet alleen maar zitten. Niet te weersgevoelig. En ga zo maar door. Het is weer geluk!. We gaan dit negende lustrum met de IFC naar AMSTERDAM.


Door de pandemie en de nare gevolgen daarvan zijn we toe aan iets moois, iets bijzonders. Het wordt dus onze hoofdstad, gelegen aan het IJ, met de boot te bereiken, maar ook met de auto of openbaar vervoer. Een hele dag met elkaar optrekken. Een heerlijk vooruitzicht.

Wat gaan we doen die dag?
Omdat we een lekker vol programma hebben beginnen we al vroeg. Om 10.30 uur verzamelen we bij Loetje aan ’t IJ in de Amsterdam Marina. Na de binnenkomst is er natuurlijk koffie of thee. Al snel na de korte kennismaking gaan we vergaderen. Dat is na de afgezegde Algemene Ledenvergadering van 2020 en het niet doorgaan van de ALV en winterevenement 2021 wel even nodig. Niet omdat er grote onderwerpen op de agenda staan, maar omdat er formeel natuurlijk een aantal zaken moeten worden besproken. Dat hoort nu eenmaal bij een club. We proberen de vergadering net als andere jaren in een uur af te ronden.


Om ongeveer 12.30 uur gaan we lunchen bij Loetje aan ‘t IJ. Er worden heerlijke broodjes en drank geserveerd. Wellicht was er bij de
start van het lustrum wat weinig tijd om met elkaar te praten, nu kan dat volop worden ingehaald. Lekker weer even contact met
elkaar, terugblikken op hoe eenieder de pandemie heeft doorstaan. Is er nog gevaren en waar dan?
Na de lunch gaan we de Amsterdam Marina in. We proberen om van alle ooit gebouwde typen Friendships in ieder geval minstens één exemplaar in de haven te hebben. En dat zijn er heel veel.
Het is bijzonder van ons merk dat er zo veel van rondvaren, terwijl de schepen al geruime tijd niet meer worden gemaakt. Om alle typen paraat te hebben, zijn ook niet leden benaderd. Niet alle Friendships zijn nl. vertegenwoordigd in de IFC. Zo ontstaat er een mooi beeld over de jaren heen. Van 21 voet tot 38 voet. We kunnen langs de boten lopen en misschien zelfs hier en daar even aan boord.
Hierna gaan we om 15.00 uur aan boord aan een rondvaartboot van Amsterdam Boat Events.

Een rondvaart door Amsterdam met de alternatieve rondvaartboot “Hoop op Behoud”. Een programma-onderdeel van het lustrum is, dat we ’s middags een rondvaart maken door de Amsterdamse grachten in de Zuid-Hollandse paviljoentjalk “Hoop op Behoud” uit 1897.
Het leuke van dit schip als rondvaartboot is, dat het een flexibel interieur heeft en zo is ingericht,
dat we vrij rond kunnen lopen, aan sta-tafeltjes een praatje kunnen maken en tegelijkertijd
Amsterdam vanaf het water kunnen bewonderen. De mooie geveltjes zijn immers vanaf het water veel beter te zien dan vanaf de straat.
De glazen overkapping kan voor een beter uitzicht helemaal open en gelukkig ook snel weer dicht, mocht het weer omslaan. Het is tenslotte al september - de eerste najaarsstormen kunnen zich al aandienen. Aan voorzieningen zal het ons niet ontbreken. Het schip heeft een bediende bar met biertap. Twee drankjes worden gratis aangeboden om de keel wat te smeren. Een gescheiden dames en herentoilet is gelukkig aanwezig, mocht de nood daarna te hoog worden. De rondvaart duurt circa 2 uur. We stappen op om 15.00 bij de Marina en we zijn dan rond 17.00 weer terug.
 
Om 17.00 uur meren we weer af bij de Amsterdam Marina. We gaan borrelen bij Loetje aan ’t IJ. Tijd om weer andere leden te spreken, of de lopende gesprekken voort te zetten. Aansluitend krijgen we daar een diner geserveerd met daarbij drank naar keuze. Rond 21.00 uur sluiten we het lustrum af met een verrassing.
Iedereen keert huiswaarts of vertrekt naar zijn schip in de Marina.


Het programma in het kort ( tijden zijn bij benadering):
10.30 uur: Ontvangst in de Amsterdam Marina / Loetje aan ’t IJ met koffie /thee met iets lekkers. Samenkomst en Algemene Ledenvergadering
12.30 uur: Lunch met koffie/thee/ melk/ jus ‘d orange bij Loetje aan ’t IJ
13.30 uur: Friendships bekijken die in de haven bij elkaar liggen afgemeerd.
15.00 uur: Rondvaart door Amsterdam met Amsterdam Boat Events tot ongeveer 17.00 uur. Tijdens de rondvaart twee drankjes.
17.00 uur: Borreltijd bij Loetje aan ’t IJ.
18.30 uur: Diner – De Klassiekers:
Hoofdgerecht: Biefstuk, biefstuk Bali, tonijnbiefstuk, vegetarische poké bowl of salade geitenkaas | Geserveerd met frites en salade
Dessert: Cheesecake of sticky toffee
Drankenpakket: een Hollands drankenpakket bestaande uit: Bier van de tap, huiswijn rood, wit en rosé, frisdranken, koffie en thee.
Rond 21.00 uur: Afsluiting Lustrum.

Wilt u alleen de Algemene Leden Vergadering bezoeken?
Dat kan natuurlijk ook. Er zijn dan geen kosten voor u. Koffie/thee en iets lekkers worden u aangeboden door de IFC.


De kosten van deze dag.
Een groot deel van de kosten worden betaald uit de bedragen die jaarlijks speciaal voor dit doel worden gespaard,. Echter zonder een eigen bijdrage per deelnemer lukt het niet om een kwalitatief goed programma samen stellen.
De eigen bijdrage is € 25,00 per deelnemer.
Daarnaast zijn er de kosten van de liggelden voor de schepen die in de Amsterdam Marina willen overnachten. De liggelden zijn € 2,50 per meter. Dit is inclusief gebruik van water, elektra en sanitair en toeristenbelasting. De penningmeester rekent af voor alle schepen. Op die manier kon er een kleine korting worden gegeven door de Marina.


U kunt zich inschrijven via het onderstaande inschrijfformulier!
Deelnemers kunnen alleen bestaan uit leden en hun familieleden.
Op het inschrijfformulier vult u ook in voor de overnachting (en) met uw schip.
Inschrijving: uiterlijk 11 augustus 2021 maar liever eerder!


Betaling: Het totale bedrag geraag z.s.m., doch uiterlijk 28 augustus 2021 overmaken op
rekening: NL 10 INGB 0003 5603 22 Internationale Friendship Club te Voorburg.
Contactgegevens organisatie:
Jan Salverda 06-51992085
Gerard Daniels 06-10157427
Herman Hemerik 06-51080444

Inschrijfformulier voor ons Lustrum en/of ALV en ligplaats

 [No form id or name provided!]

Beste Friendshippers,

Het ziet er naar uit dat het Haring happen het eerste evenement wordt sinds begin 2020 wat we als vereniging weer mogen organiseren. De overtocht naar Lowestoft kan geen doorgang vinden omdat we als Nederlander niet welkom zijn in Engeland. Aan land gaan zit er niet in. Ook niet binnen de jachthaven. Dus het op en neer varen naar Engeland is daarmee komen te vervallen. Met welke Corona maatregelen we binnen Nederland rekening hebben te houden voor het weekend in Enkhuizen (Haring happen) is nu nog niet te zeggen. We gaan er van uit dat er nog steeds de gebruikelijke maatregelen (afstand houden, mondkapjes, handen ontsmetten) van kracht zullen zijn. Maar welke maatregelen er voor dat weekend nog gelden in een gelegenheid als de Kombuys om bij elkaar te komen is nu nog niet met zekerheid te zeggen. De eisen die gesteld worden aan een accommodatie als de Kombuys veranderen wekelijks. In overleg met de havenmeester is afgesproken deze bijeenkomst wel door te laten gaan en dat er t.z.t. gekeken gaat worden in welke vorm afhankelijk van de dan geldende corona maatregelen van toepassing voor Noord Holland. Weer even bij elkaar komen, bijpraten en iets leuks doen, dat is het idee bij dit weekend. Geen lange tocht maar een georganiseerde korte tocht met aansluitend een gemeenschappelijke avond. De accommodatie voor de gezellige avond is de Kombuys in de Buyshaven in Enkhuizen. Dit is ook de jachthaven waar we ons zullen gaan treffen. We varen de zaterdag naar Stavoren om daar een Haring te happen voor wie dat wil en dan weer terug. Altijd leuk om met een aantal boten zoiets te doen. Er ontstaat al heel snel iets wat lijkt op competitie. In ieder geval wordt er naar elkaar gekeken en later kan daar dan weer met elkaar over worden gesproken.

We verzamelen op vrijdagavond in de Buyshaven te Enkhuizen. Een ieder meld zich aan bij de havenmeester en zegt dat hij/zij deel uitmaken van de IFC club. De havenmeester is op de hoogte en zal een ieder een plaats toewijzen (zelf even bellen met de havenmeester (0630136854) als je er bijna bent en daarna naar hem toe gaan bij aankomst) waarop vervolgens individueel bij de havenmeester voor de komende 2 avonden kan worden afgerekend.

Het eten die vrijdagavond is aan de schepen afzonderlijk te regelen.

Om 20:00 is er een soort van palaver in de Kombuys (op het jachthaventerrein). Dan wordt er gesproken over het weer, wie er wel of niet meegaat, etc. Voor degene die er de vrijdag niet bij kunnen zijn, maar wel de rest van het weekend samen in Enkhuizen willen doorbrengen, geen probleem. Even bellen en/of gewoon naar Stavoren varen en daar aansluiten om samen vanuit Stavoren naar Enkhuizen te varen.

Bij terugkomst van de tocht naar Stavoren is er de door ons zelf gecreëerde gezelligheid in en om de Kombuys. Vanaf 18:00 wordt er een begin gemaakt met de gezamenlijke barbecue en de bijbehorende etenswaren / drinken.

Zondag vaart een ieder weer terug naar de thuishaven.

Kosten: aangezien het de bedoeling is dat iedereen z’n eigen eten / hapjes en drinken meeneemt (al dan niet met anderen te delen) beperken de kosten zich tot het liggeld en eventueel wat kooltjes voor op de barbecue. De barbecue zelf is al aanwezig bij de Kombuys.

Op de Jachthaven is het in de Kombuys als volgt geregeld. Er staat een koelkast met daarin bier, wijn en frisdrank. Op de deur van de koelkast zit een prijslijst, op de bar staat een kistje met een gleuf waar het geld van hetgeen genuttigd wordt gedeponeerd kan worden. Alles gaat op goed vertrouwen (waar vind je nog zoiets). De havenmeester is aanwezig tot 20:00 uur en daarna kan er via de loopdeur van het terrein naar de stad gelopen worden. Er zijn fietsen op de jachthaven die vrij gebruikt kunnen worden voor het doen van boodschappen. Voor dit weekend ( zaterdag) is de Kombuys voor ons gereserveerd, zodat we gezellig onder elkaar kunnen zijn. Er zijn stoelen en tafels aanwezig en ook borden, bekers, bestek, etc .

Op naar een mooi IFC weekend in juni.

Wat: Haring Happen in Stavoren

Wanneer: weekend van 26 en 27 juni.

Waar: Buyshaven Enkhuizen

Kosten: Van te voren niets en verder zelf afrekenen in de jachthaven.

Opgeven voor: 21 juni       via de website www.friendshipclub.nl

Voor vragen kun je terecht bij: Imko Vroom ( – 0653229314)

 

Aankomen op zaterdag 26 juni?

Voor degenen die er niet vanaf vrijdagavond er al bij kunnen zijn bestaat er natuurlijk de mogelijkheid om op zaterdag aan te komen om dan alsnog de barbecue mee te maken. Dit dan wel graag vermelden in de aanmelding via de mail of telefonisch doorgeven.

 

Vlees zelf meenemen of laten bezorgen?

Er bestaat de mogelijkheid om het vlees te laten bezorgen door een lokale slager. Arnold Fokker heeft aangeboden dit te willen regelen voor een ieder die daar gebruik van wil maken (wie weet ook weer een luxe barbecue pakket ALL-inclusief voor een bedrag van ca 20 Euro, zoals ook een voorgaand jaar). Wel is het belangrijk dat dit uiterlijk 1a2 weken van tevoren wordt doorgegeven bij Arnold Fokker. Voor vragen hierover graag direct contact opnemen met Arnold Fokker te bereiken via tel: 06-27444859 en/of mail:

 

NB: Los van de geldende corona maatregelen hebben we als bestuur besloten dat we aan iedereen die komt, willen vragen vooraf een zelftest te doen. Want het devies blijft, beter safe dan sorry.

 

Inschrijfformulier Haringhappen 2021

[No form id or name provided!]

Najaarsbijeenkomst IFC op 4/5/6/ september 2020 in Hindeloopen

Helaas, het evenement gaat niet door vanwege de coronacrises. Alle leden hebben een email gekregen.

 

Zoals u wellicht al in de Mailing / peiling hebt kunnen lezen zijn we druk met het organiseren van de najaarsbijeenkomst. We zijn heel blij dat we dit evenement toch kunnen houden. Gezien de Corona crisis is de organisatie van dit evenement gebonden aan nogal wat regels. Die regels liggen vast en zijn niet oprekbaar en worden ingegeven door de regels van de overheid en de manier waarop Sailors Inn in Hindeloopen daar mee omgaat. Dit heeft natuurlijk een grote organisatorische component.

Hieronder de regels waaronder we het najaarsevenement mogen / kunnen organiseren:

 • Vanaf 1 juli mogen er, de anderhalve meter in acht nemend,  100 mensen binnen in een restaurant  zitten. ( totale capaciteit restaurant dus niet alleen IFC).
 • Buiten is dat niet gelimiteerd tot een maximaal aantal, mits iedereen zit aan een tafel en de anderhalve meter tussen huishoudens in acht wordt genomen bij de opstelling van de tafels. Maximaal 2 personen mogen naast elkaar aan tafel zitten zonder deze afstand.
 • Er moet een gezondheidscheck gedaan worden middels enkele vragen

We kunnen dus met elkaar iets organiseren (binnen/buiten of een combi daarvan) mits iedereen zitplaatsen heeft. Er kunnen bij Sailors Inn 4 personen (2 huishoudens) aan 1 grotere tafel. De tafels worden breder neergezet waardoor we met anderhalve meter afstand toch tegenover elkaar kunnen zitten aan dezelfde tafel.

Tussen gangen door wisselen van tafel kan, mits 2 personen vast aan een tafel blijven zitten en de 2 anderen doorschuiven. Tafels en attributen dienen dan tussendoor te worden gereinigd met speciale vloeistof en papieren doeken.

 

Programma in het kort:

Vrijdag  4 september

 • Vrijdag 6 september middag, schepen verzamelen in de jachthaven van Hindeloopen.
 • 19.30 uur: Palaver in restaurant met koffie/thee en en oranjekoek geserveerd aan tafels. (zie boven)

Zaterdag 5 september

 • 12.00 uur: 4 uurs tocht / wedstrijd op het IJsselmeer.
 • Borrel wordt niet centraal Dus even wat drinken op het eigen schip.
 • 19.00 uur: Diner in het restaurant, zittend aan tafels (zie boven)
 • Tijdens diner: Prijsuitreiking in het restaurant, zittend aan tafels. (zie boven)

Zondag 6 september:

 • Alle schepen weer naar hun thuishavens.

Het is mogelijk een ligplaats in de jachthaven te reserveren. U kunt dit op het inschrijfformulier aangeven.

 

 Concreet:

 • Voor binnenkomst in het restaurant wordt u gevraagd over uw gezondheidstoestand.
 • Ik kom niet als ik verkoudheidsklachten heb. Ik kom niet als ik vanwege een besmetting / verkoudheidsklachten van een lid van mijn gezin, ik niet met anderen contact zou moeten hebben.
 • Borrel niet georganiseerd dit jaar, te complex, te weinig mogelijkheden.
 • Maaltijd binnen, 4 personen zittend aan tafels met 1,5 meter afstand. Niet lopen naar andere tafels.
 • Mogelijkheid om door te schuiven tussen de gangen door mits schoonmaak / desinfecteren tussendoor.
 • Eten wordt per tafel van 4 personen rond gebracht, of per tafel opgehaald bij de kok, of eten wordt op schalen geserveerd per tafel.

 

Dan nu over het evenement zelf:

De najaarsbijeenkomst met de vier uurstocht heeft al een lange traditie binnen de IFC. Veel deelnemers komen hier jaarlijks naar toe en plannen hun zomervakantie zodanig dat ze op tijd terug zijn. Ook voor leden zonder (wedstrijd-) ervaring is het erg leuk om mee te doen. De ontspannen manier waarop we de tactiek voor het varen van deze tocht met elkaar delen maakt dat er veel te leren valt.

Verder heeft dit evenement voor elk wat wils. Lekker met elkaar praten, (vakantie) verhalen uitwisselen en voor de liefhebbers ook varen natuurlijk. Dat alles doen we in Hindeloopen bij Sailors Inn. Met het restaurant, dat dit jaar door de SkipsMaritiem / jachthaven Hindeloopen zelf wordt uitgebaat, hebben we al vele jaren een uitstekende relatie en ook in de jachthaven zelf kunnen we altijd prima terecht tijdens dit evenement.

Voor de vele liefhebbers bestaat het varen uit een tocht of wedstrijd en die zaterdags om 12.00 uur wordt gevaren.

Het zeilweekend begint voor de liefhebbers en schepen die aan de tocht meedoen met een palaver op vrijdagavond 4 september. De schepen verzamelen zich in de namiddag in de jachthaven van Hindeloopen.

Om 19.30 uur worden de deelnemers in het restaurant Sailors Inn verwacht voor de tocht/wedstrijd-bespreking (uitleg) en de uitreiking van informatie over de wedstrijd. Voor alle aanwezigen is er twee keer koffie of thee met oranjekoek, het Friese nationale gebak.

Ook IFC-ers die niet van plan zijn aan de tocht / wedstrijd mee te doen maar wel in Hindeloopen zijn kunnen aanschuiven natuurlijk. Hoe meer zielen……………….

 

De Wedstrijd

Op zaterdag 5 september is er de wedstrijd/tocht voor de liefhebbers. De wedstrijd werd altijd op handicap (SW-cijfers) gevaren. De bedoeling was en is om voor iedereen gelijke kansen te creëren. Uw bestuur heeft vorig jaar de aanpak iets veranderd. Doel is om bepaalde typen schepen die nu voor de prijzen vaak niet mee kunnen doen een eerlijker kans te geven.

Uit voorgaande jaren is ook gebleken dat de prijzen in de regel bij de grotere schepen vielen. Daarom zijn we gaan nadenken hoe we de formule wat aan konden passen om meer gelijke kansen te geven. Voor dit jaar willen we het eens als volgt uitproberen:

 1. De schepen worden verdeeld in 2 groepen: kleine- en grote schepen. Voor iedere groep hebben we prijzen beschikbaar.
 2. Beide groepen zeilen een vast rakkenplan.
 3. Het rakkenplan bestaat vooral uit voor- en tegen windse koersen zodat het handicap cijfer beter tot zijn recht komt
 4. Kleine schepen vertrekken eerder en worden tijdens de wedstrijd ingehaald door de grotere schepen waardoor, zeker op de kruisrakken, tactiek m.b.t. voorrangregels belangrijk wordt.
 5. De inzet van “Oversized” zeilen (spinnaker, halfwinder Gennaker, code 0 enz) verhoogd de handicap.
 6. De startlijn ligt in de Wind en uiterlijk 5 minuten voor de start moet de motor uit staan.

 Verder informatie wordt tijdens de bijeenkomst op vrijdagavond uitgelegd en uitgedeeld.

Net als de voorgaande jaren is het geen wedstrijd/tocht om gestrest de haven weer te bereiken. Er wordt ontspannen gezeild. Plezier is het hoofddoel. En daarom: Meedoen is belangrijker dan winnen en u bent na de tocht weer een belangrijke, leuke ervaring rijker. We starten zoals gebruikelijk om precies 12.00 uur

De eindtijd van de tocht / wedstrijd is zo gepland dat de zeilers gemakkelijk kunnen aansluiten bij de andere leden die vermoedelijk in de haven zijn teruggekeerd.

 

Het Diner

Het diner bestaat dit jaar uit een geheel verzorgde maaltijd. Vanwege de lastiger omstandigheden, niet in het minst voor het restaurant, kunnen we nog geen details geven over de inhoud van het diner. Er zal na uw inschrijving per mail contact worden opgenomen omtrent uw voorkeuren ( vlees / vis/ vegetarisch/ dieetwensen.).

Alles vindt plaats bij Sailors Inn op het terrein van de jachthaven. Voor de leden die met de auto komen is er een groot parkeerterrein. Het adres is: Oosterstrand 4, 8713 JS Hindeloopen (tel.: 0514-524545). Maar het is vaak nog erg mooi weer in september, dan kunt u natuurlijk met uw schip komen, ook al doet u niet met de wedstrijd mee.

De drankjes worden bijgehouden op een kaartje dat wordt aangereikt door Sailors Inn. Na afloop van de maaltijd wordt u geacht de door u genuttigde drankjes zelf af te rekenen.

Restaurant Sailors Inn doet er alles aan om het ons naar de zin te maken.

Heeft u er zin in gekregen? Meldt u aan via het onderstaand inschrijfformulier.

Wilt u ook meedoen aan de wedstrijd/tocht? Geef het aan op het inschrijfformulier. We vragen iets meer gegevens van uw schip, maar dat is nodig voor de berekening van uw handicap en voor de havenmeester. Bij aankomst: zeg de havenmeester dat u van de IFC (Friendshipclub) bent. Hij probeert ons zo veel mogelijk bij elkaar te leggen en hijs de clubvlag in het bakboordswant!

 

Kosten:

2x Koffie/thee met oranjekoek € 6,00 p.p.

Maaltijd  € 30,00 p.p.

Havengelden en drankjes zijn voor eigen rekening. Zelf afrekenen dus a.u.b.

De prijzen liggen flink hoger vanwege de Corona crisis. Leveranciers hebben het moeilijk en verruimen daarom hun marges. Daarom betaalt de IFC een klein deel van de kosten p.p. Bovenstaande bedragen zijn de bedragen die u p.p. moet overmaken aan de penningmeester. ( zie inschrijfformulier op de website)

Ligplaats.

Indien u een ligplaats wilt, dan  kunt u dit op het inschrijfformulier aangeven. Bij aankomst even bij het havenkantoor aanleggen en vertellen dat u van de IFC bent. U krijgt dan uw box nummer te horen en kunt direct uw liggeld betalen.

MELDT U AAN VIA DE WEBSITE VOOR 7  AUGUSTUS 2020!

Late inschrijvingen kunnen vanwege de situatie niet worden gehonoreerd!

Contactpersonen tijdens het evenement:  Gerard Daniels: 06-10157427  Herman Hemerik: 06-51080444

 INSCHRIJFFORMULIER NAJAARSEVENEMENT IFC 2020


 

 

Winterevenement incl.  Algemene ledenvergadering IFC 2020

Wanneer:   zaterdag 14 maart 2020 om 13.00 uur

Waar:         clubgebouw Watersportvereniging Hoorn, Julianapark 1 te Hoorn

Het bestuur van de Internationale Friendshipclub wil u van harte uitnodigen voor de Algemene ledenvergadering van onze vereniging op zaterdag 14 maart in Hoorn (zie hieronder). De algemene ledenvergadering is het hoogste orgaan binnen onze vereniging.

In de algemene ledenvergadering worden besluiten genomen en legt het bestuur  verantwoording af over datgene wat er in de afgelopen periode is georganiseerd en over het gevoerde financiële beleid. U vindt dat ook terug in de agenda. De stukken bij de verschillende agendapunten vindt u elders in deze Flitsen.

De vergadering wordt deze keer gehouden in het clubgebouw van de Watersportvereniging Hoorn. Een mooie locatie met uitzicht op de jachthaven en voldoende parkeergelegenheid. Er zijn twee mogelijkheden voor je navigatie: Julianapark 1, 1621 MR Hoorn of ABC intoetsen bij de straat.

We hebben in het bestuur besloten de manier van de dag waarop de Algemene ledenvergadering wordt gehouden wat te veranderen. Tot vorig jaar was de vergadering gekoppeld aan een lunch. Maar we hebben de volgende redenering opgezet: de Algemene Ledenvergadering moet toegankelijk zijn voor iedereen en het bijwonen van deze vergadering mag in principe geen kosten met zich meebrengen (uitgezonderd reiskosten). Daarom kunt u zelf kiezen of u de lunch wil gebruiken.(De lunch kost € 12,50 per persoon). Op die manier is het mogelijk om zonder dat het wat kost de Algemene Ledenvergadering bij te wonen.

Het programma van de dag zal er ongeveer als volgt uitzien:

12.00 uur        zaal open en voor diegene die dat willen een lunch.

13.00 uur        Algemene Ledenvergadering IFC

14.30 uur        Afronding Algemene Ledenvergadering en pauze.

15.30 uur        Presentatie door een nader te bepalen spreker

18.00 uur        Diner in de vorm van een buffet.

De kosten voor de dag zijn als volgt:

Lunch (alleen voor diegene die dat wil)                     € 12,50 per persoon.

Diner (in de vorm van een buffet excl. drankjes)         € 25,00 per persoon.

Opgeven voor het bijwonen van het programma op 14 maart 2020 bij Watersportvereniging Hoorn kan uitsluitend via de website van onze vereniging: www.friendshipclub.nl

Een inschrijfformulier voor dit evenement vindt u achter de agenda.

Het bestuur van de IFC hoopt dat u allemaal op de ledenvergadering aanwezig zult zijn!!!!!Agenda Algemene Ledenvergadering 2020 op 14 maart in het clubgebouw van de Watersportvereniging Hoorn

Locatie: ​​Julianapark 1, 1621 MR Hoorn

 

Start jaarvergadering 13.00 uur​ met daarbij de volgende agenda:

1.    Opening

2.    Voorstellen nieuwe leden

3.    Mededelingen en ingekomen stukken

4.    Vaststellen notulen jaarvergadering 2019

5.    Verslag van de secretaris over 2019

6.    Verslag van de penningmeester over 2019

7.    Verslag van de kascommissie en (her)benoeming leden kascommissie

8.    Begroting 2020

9.    Bestuurssamenstelling: aftredend volgens het rooster van aftreden Jeroen Haagsman en Imko Vroom. Beide stellen zich
       herkiesbaar. Eventuele tegenkandidaten dienen zich schriftelijk aan te melden bij de voorzitter en secretaris, min. 2 weken
       voor de jaarvergadering.

10.    Evenementen c.q. activiteitenvoorstel 2020

11.    Activiteiten op klein water

12.    Communicatie rond de IFC

13.    Rondvraag

14.    Sluiting.

 

 Inschrijfformulier Algemene Ledenvergadering IFC 2020

 [Form INSCHRIJFALV2020 not found!]

 

 

 

Barbecue Enkhuizen 5/6 oktober 2019

Voor degene die in oktober nog actief zijn op het water is er de gelegenheid elkaar te treffen in de Buyshaven op het weekend van 5/6 oktober. Het wordt een gezamenlijke barbecue op zaterdagavond waarbij gebruik gemaakt kan worden van de daar (behorende bij de Kombuys) aanwezige barbecue en de gemeenschappelijke ruimte om lekker binnen te kunnen zitten.

Het zeilen maakt onderdeel uit van de bijeenkomst om er te komen, tenzij er gebruik wordt gemaakt  van het openbaar vervoer of auto. Hier kunnen we gezellig bij elkaar zijn, iets drinken en eten om  dan vervolgens huiswaarts te keren, of in de boot te overnachten en dan de volgende dag naar de thuishaven terug te varen (tenzij de Buyshaven de thuishaven is).  Het is dan een mooie gelegenheid om terug te kijken op het afgelopen (of bijna afgelopen) zeilseizoen. Eenieder is hierbij uitgenodigd.

 

Op naar een mooi  IFC avondje in oktober.

Wanneer: 5/6 oktober

Waar: Buyshaven Enkhuizen

Kosten: van te voren niets en verder zelf afrekenen in de jachthaven.

Opgeven voor: 1 oktober  via de website www.friendshipclub.nl 

Voor vragen kun je terecht bij: Imko Vroom ( – 0653229314)

Als u wilt komen, graag het onderstaande inschrijfformulier verzenden!

[Form INSCHRIJFBBQ2019 not found!]

Bezoek de Bediencentrale Maasbracht

Op zaterdag 9 november a.s. wordt een rondleiding in de Bediencentrale Maasbracht georganiseerd voor leden van de IFC. Maasbracht is het centrum van de binnenvaart in NL. Vanuit deze bediencentrale, gelegen vlak naast het sluiscomplex van Maasbracht, worden enkele bruggen en een groot aantal sluizen in Limburg 24/7 bediend. Er is meestal een druk scheepvaartverkeer, en de sluizen hebben – anders dan in de rest van ons land – een groot verval.

Tijdens het bezoek krijgen we uitleg over het werk in de bediencentrale en kunnen we uiteraard de werkplekken en het werk bekijken. Voor een eerste indruk kan je kijken op de website van RWS: www.rijkswaterstaat.nl/water/vaarwegenoverzicht/maas/index.aspx. Bekijk de video “bedienen van sluizen, bruggen en stuwen.

De bediencentrale is inmiddels enkele jaren in bedrijf, maar werd al in 2007 bedacht. Als ergonoom was IFC-lid Ruud Pikaar verbonden aan het ontwerp team en een belangrijk contact voor de eindgebruikers. Hij zal in een kort en anekdotisch verhaal een en ander over de achtergronden van het ontwerp vertellen.

Programma:

 • Aankomst vóór 11.00 uur
  Je kan voor de deur parkeren (Oude Maasweg 7, Maasbracht)
 • 11 uur, ontvangst en enkele korte presentaties
 • 12 uur, bezoek in de bediencentrale
 • 13 uur, einde rondleiding.

Aansluitend kan een bezoek aan Maasbracht worden gebracht. Er is op loopafstand een uitstekende slager met verse broodjes in het stadje.

Helaas is het maximum aantal bezoekers beperkt tot 20 personen, dus geef je snel op. Er zijn geen kosten verbonden aan deze activiteit.

U kunt u opgeven via het aanmeldingsformulier op de IFC website als dit niet lukt kunt ook een mail sturen naar of bellen 06 101 574 27

Inschrijformulier voor bezoek aan Maasbracht

[Form INSCHRIJFMAASBRACHT not found!]

We maken weer een rondje Noord-Holland.

Op vrijdag 19 april verzamelen we in Enkhuizen (de Compagniehaven). Palaver om 20.00 uur. Zaterdag vertrekken we richting Den Oever om daar door de sluis te gaan en de weg te vervolgen naar Den Helder. 's Avonds proberen we gezamenlijk te dineren.

Op 1e Paasdag 21 april gaan met z'n allen richting IJmuiden. In Den Helder wordt bekend gemaakt hoe vroeg we vertrekken.
Na aankomst in IJmuiden varen we door naar de haven van Buitenhuizen: door de brug in Zijkanaal C en gelijk zie je jachthaven IJmond.

Ook daar proberen we weer een gezamenlijke maaltijd te organiseren. Ditmaal een stuk eenvoudiger restaurant, maar misschien wel net zo lekker en gezellig.

De tweede Paasdag, inmiddels 22 april, is bedoeld om allen weer de thuishaven te bereiken.

Er zijn aan deze tocht geen extra kosten aan de IFC verbonden omdat iedereen zelf het havengeld betaald. Wel graag het inschrijfformulier gebruiken.

INSCHRIJFFORMULIER  PAASTOCHT 2019

[Form INSCHRIJFPAASTOCHT2019 not found!]

 

Hemelvaartstocht 2019:  Waddentocht Makkum - Texel - Enkhuizen.
Donderdag 30 mei t/m zondag 2 juni.

Volgens traditie maken wij met Hemelvaart onze tocht over de Wadden. Ooit was deze tocht bedoeld, om min of meer begeleid, ervaring op te doen met het varen op getijden water. Door het groeien van de zeilervaringen, is de Waddentocht nu meer een oergezellige meerdaagse zeilonderneming.

Maar nog steeds bereiden we donderdagavond de tochtplanning gezamenlijk voor onder het genot van een kopje koffie in Hotel Prins in Makkum. Hoewel elke schipper verantwoordelijk is voor de eigen veiligheid, houden wij elkaar wel in de gaten en is er tijdens de tocht de mogelijkheid om met elkaar te communiceren. Wij maken de tocht in groepsverband, en huldigen het principe van samen uit, samen thuis.

Ook dit jaar gaan we weer naar Texel, maar dit keer gaan we naar de Buyshaven in Enkhuizen. We sluiten in Enkhuizen de tocht weer af met een diner.

We hebben de havens in Makkum en Enkhuizen (Buyshaven) kunnen reserveren. Maar Texel doet helaas niet aan reserveren maar we hebben de toezegging dat zij hun uiterste best zullen doen ons van een plekje te voorzien. Net als vorig jaar willen we vroeg vertrekken we komen dan bij Oudeschild aan als de ebstroom nog stevig doorstaat. Daarmee hopen we de schepen voor te blijven die via Den Oever rond doodtij naar Texel komen. We gaan er dan ook vanuit dat er op deze wijze, net als vorig jaar, voldoende plek beschikbaar zal zijn.

Programma:

Donderdag 30 mei. Verzamelen donderdag in de gemeentelijke haven van Makkum. Daar liggen wij achteraan, tegenover de grote loods schepenloods, tegen de dorpskern aan.  Houden wij daar onze steigerborrel en daarna om 20.00 uur starten wij ons palaver in Hotel De Prins. Hier bespreken wij de te varen routes van de komende dagen.

Vrijdag 31 mei. We zeilen we het traject Makkum – Texel. Op Texel houden wij weer, in de vooravond, onze facultatieve wandeltocht. Dit jaar een wat kortere versie langs de Tuunwallen.

Zaterdag 1 juni. zeilen we het traject Texel - Enkhuizen. In Enkhuizen worden wij rond 19.00 verwacht in Restaurant de Proeftuin om te genieten van de verfijnde Aziatische keuken.

Zondag 2 juni. zal een ieder, op de eigen tijd en wijze,weer naar elders vertrekken.

Kosten:
Palaver: 2x Koffie met cake € 5,00 p.p.
Diner inclusief Frisdrank, Bier en wijn  € 30,00 p.p. Een kindermenu is eventueel ter plekke zelf te bestellen.
Let op:Havengelden zijn voor eigen rekening. Betaal de havengelden voor Makkum donderdag op tijd want we vertrekken de volgende dag al vroeg.

Inschrijven: zie het formulier hieronder.

Contactpersonen tijdens het evenement:
Jeroen  Haagsman: 06-53401381
Gerard Daniels: 06-10157427

[Form INSCHRIJFHEMELVRT2019 not found!]

 

 

Najaarsbijeenkomst IFC op 7/8/9 september 2018 in Hindeloopen

 

Dit evenement heeft voor elk wat wils. Lekker met elkaar praten, vakantie verhalen uitwisselen en voor de liefhebbers ook varen natuurlijk. Voor nieuwe leden ook een goed moment om met de IFC kennis te maken. Dat alles doen we in Hindeloopen bij Sailors Inn. Met het restaurant hebben we al vele jaren een uitstekende relatie en ook in de jachthaven kunnen we altijd prima terecht tijdens dit evenement.

Voor de vele liefhebbers bestaat het varen uit een tocht of wedstrijd, die maar 4 uur duurt en zaterdags om 12.00 uur wordt gevaren.

Het zeilweekend begint voor de liefhebbers en schepen die aan de tocht meedoen met een palaver op vrijdagavond 7 september. De schepen verzamelen zich in de namiddag in de jachthaven van Hindeloopen.

Om 19.30 uur worden de deelnemers in het restaurant Sailors Inn verwacht voor de tocht/ wedstrijd-bespreking (uitleg) en de uitreiking van informatie over o.a. de mogelijk te varen rakken. Tevens een goed moment om al dan niet uw tactiek door te nemen. Vragen daarover stellen mag ook.

Voor alle aanwezigen is er twee keer koffie of thee met oranjekoek, het Friese nationale gebak.

Ook IFC-ers die niet van plan zijn aan de tocht / wedstrijd mee te doen maar wel in Hindeloopen zijn kunnen aanschuiven natuurlijk. Hoe meer zielen……………….

 

De Wedstrijd

Op zaterdag 8 september is er de wedstrijd/tocht voor de liefhebbers. De wedstrijd wordt zoals gebruikelijk op handicap (SW-cijfers) gevaren, iedereen heeft gelijke kansen. Daarbij is het de bedoeling dat elk schip in vier uur zoveel mogelijk mijlen zeilt in een zelf gekozen route voor de Friese kust, maar wel binnen de beperkingen van de boeien die meedoen. Het is geen wedstrijd/tocht om gestrest de haven weer te bereiken. Er wordt ontspannen gezeild.

Meedoen is belangrijker dan winnen, en u bent na de tocht weer een belangrijke, leuke ervaring rijker. We starten zoals gebruikelijk om precies 12.00 uur

 

De eindtijd van de tocht / wedstrijd is zo gepland dat de zeilers gemakkelijk kunnen aansluiten bij de andere leden die vermoedelijk al op het terras van het restaurant zitten te genieten van een drankje. Tijdens barbecue later die avond, worden de resultaten bekend gemaakt van de wedstrijd/tocht en ook wat prijzen uitgereikt. We kennen geen vaste winnaars!

 

Het Diner

Zaterdag om een uur of vijf is het terras van Sailors Inn voor ons beschikbaar. Onder het genot van een drankje ontmoeten we elkaar en kunnen we even terugkijken op de gevaren tocht of op andere zeilervaringen. Technische vragen zijn niet verboden en als u nieuw bent is het een goede gelegeheid om met elkaar kennis te maken. We zullen u niet teleurstellen.

 

Het diner bestaat dit jaar uit een geheel verzorgde barbecue. De barbecue bestaat uit stokbrood met kruidenboter, diverse salades, verschillende sauzen en natuurlijk vlees en vis. Als dessert is er ijs. De medewerkers van het restaurant verzorgen de barbecue zodat wij ons kunnen concentreren op de gezelligheid en de onderlinge gesprekken.

 

Alles vindt plaats bij Sailors Inn op het terrein van de jachthaven. Voor de leden die met de auto komen is er een groot parkeerterrein. Het adres is: Oosterstrand 4, 8713 JS  Hindeloopen (tel.: 0514-524545). Maar het is vaak nog erg mooi weer in september, dan kunt u natuurlijk met uw schip komen, ook al doet u niet met de wedstrijd mee.

 

De drankjes worden bijgehouden op een kaartje dat wordt aangereikt door Sailors Inn. Na afloop van de barbecue wordt u geacht de door u genuttigde drankjes af te rekenen in het restaurant.

 

Samenvatting:

 • Vrijdag 7 september middag, schepen verzamelen in de jachthaven Hindeloopen.

Om 19.30 uur verzamelen de deelnemers in restaurant de Sailors-Inn voor de informatie over de tocht. Gewoon komen voor de gezelligheid is ook prima.

 • Zaterdag 8 september 12.00 uur start van de 4 uurs tocht op het IJsselmeer.
 • Zaterdag 8 september ± 17.00 verzamelen op terras voor de borrel ( eigen kosten)

Zaterdag 8 september ±19.00 uur barbecue. Ergens tijdens de maaltijd zal een moment worden ingeruimd om de prijzen van de tocht/wedstrijd uit te reiken.

 • Zondag 9 september; alle schepen weer naar hun thuishavens.

De  eigenaresse van Sailors Inn , Jantje Haagsma, doet er alles aan om het ons naar de zin te maken.

Heeft u er zin in gekregen? Vul dan het bijgevoegde inschrijfformulier, via de website kan dit ook!

Ook graag eventuele dieetwensen op het inschrijfformulier vermelden.

Wilt u ook meedoen aan de wedstrijd/tocht? Geef het aan op het inschrijfformulier. We vragen iets meer gegevens van uw schip, maar dat is nodig voor de berekening van uw handicap en de havenmeester. Bij aankomst: zeg de havenmeester dat u van de IFC (Friendshipclub) bent. Hij probeert ons zo veel mogelijk bij elkaar te leggen en hijs de clubvlag in het bakboordswant!

Kosten:

Koffie met oranjekoek € 5,00 p.p.

Barbecue € 31,00 p.p.

Liggelden en drankjes voor eigen rekening.

Havengelden en drankjes zijn voor eigen rekening. Zelf afrekenen dus a.u.b.

Ligplaats.

Indien u een ligplaats wilt, dan  kunt u dit op het inschrijfformulier aangeven. Bij aankomst even bij het havenkantoor aanleggen en vertellen dat u van de IFC bent. U krijgt dan uw box nummer te horen en kunt direct uw liggeld betalen.

Contactpersonen tijdens het evenement: Gerard Daniels: 06-10157427, Herman Hemerik: 06-51080444

S.V.P  VUL HET INSCHRIJFFORMULIER IN VOOR 24 AUGUSTUS 2018!

[Form INSCHRIJFNAJAAR2018 not found!]

Beste IFC-ers,

Weekend Rondje Dijk / Vogeleiland  14, 15 en 16 juni.

We verzamelen op vrijdagavond in de Buyshaven te Enkhuizen. Een ieder meld zich aan bij de havenmeester en zegt dat hij/zij deel uitmaken van de IFC club. De havenmeester is op de hoogte en zal een ieder een plaats toewijzen (zelf even bellen met de havenmeester (0630136854) als je er bijna bent of naar hem toe gaan bij aankomst) waarop vervolgens individueel bij de havenmeester voor de komende 2 avonden kan worden afgerekend.

Het eten die vrijdagavond is aan de schepen afzonderlijk te regelen.

Om 20:00 u. is er palaver in de Kombuys (op het jachthaventerrein). Dan wordt er gesproken over het weer en wie welk rondje wil maken (Rondje Dijk of Vogeleiland) en wanneer wil vertrekken. Alles naar eigen keuze, maar het is misschien toch wel leuk om met iemand anders op te varen.

Zaterdag is er dan de zeiltocht waarbij naar eigen keuze een rondje dijk gevaren kan worden of een rondje vogeleiland, afhankelijk van het weer en persoonlijke voorkeur.

Bij terugkomst is er de door ons zelf gecreëerde gezelligheid in de Kombuys en vanaf 18:00 u. wordt er een begin gemaakt met de gezamenlijke barbecue en de bijbehorende etenswaren / drinken.

Zondag vaart een ieder weer terug naar de thuishaven.

Kosten: aangezien het de bedoeling is dat iedereen z’n eigen eten / hapjes en drinken meeneemt (al dan niet met anderen te delen) beperken de kosten zich tot het liggeld en eventueel wat kooltjes voor op de barbecue.

Op de Jachthaven is het in de Kombuys als volgt geregeld. Er staat een koelkast met daarin bier, wijn en frisdrank. Op de deur van de koelkast zit een prijslijst, op de bar staat een kistje met een gleuf waar het geld van hetgeen genuttigd wordt gedeponeerd kan worden. Alles gaat op goed vertrouwen (waar vind je nog zoiets). De havenmeester is aanwezig tot 20:00 uur en daarna kan er via de loopdeur van het terrein naar de stad gelopen worden. Er zijn fietsen op de jachthaven die vrij gebruikt kunnen worden voor het doen van boodschappen. Voor dit weekend (vrijdag en zaterdag) is de Kombuys voor ons gereserveerd (niet exclusief maar we kunnen er als groep gebruik van maken) zodat we gezellig onder elkaar kunnen zijn. Er zijn stoelen en tafels aanwezig en ook borden, bekers, bestek, etc .

Op naar een mooi IFC weekend in juni.

Wat: Zeilweekend Rondje Dijk / Vogeleiland

Wanneer: 14,15 en 16 juni

Waar: Buyshaven Enkhuizen

Kosten: van te voren niets en verder zelf afrekenen in de jachthaven.

Opgeven: vóór 8 juni via de website www.friendshipclub.nl

Voor vragen kun je terecht bij: Imko Vroom ( – 0653229314)

 

Aankomen op zaterdag 15 juni?

Voor degenen die er niet vanaf vrijdagavond er al bij kunnen zijn bestaat er natuurlijk de mogelijkheid om op zaterdag aan te komen om dan alsnog de barbecue mee te maken. Dit dan wel graag vermelden in de aanmelding via de mail of telefonisch doorgeven.

Vlees zelf meenemen of laten bezorgen?

Er bestaat de mogelijkheid om het vlees te laten bezorgen door een lokale slager. Arnold Fokker heeft aangeboden dit te willen regelen voor een ieder die daar gebruik van wil maken (een luxe barbecue pakket ALL-inclusief voor een bedrag van 18,95 Euro, zoals ook het voorgaande jaar). Wel is het belangrijk dat dit uiterlijk 1 á 2 weken van tevoren wordt doorgegeven bij Arnold Fokker. Voor vragen hierover graag direct contact opnemen met Arnold Fokker te bereiken via tel.: 06-27444859 en/of mail:

 

 

[Form INSCHRIJFDIJK2019 not found!]

 

Waddentocht Makkum - Texel - Medemblik
Donderdag 10 mei t/m  zondag 13 mei

Volgens traditie maken wij met Hemelvaart onze tocht over de Wadden. Ooit was deze tocht bedoeld, om min of meer begeleid, ervaring op te doen met het varen op getijden water. Door het groeien van de zeilervaringen, is de Waddentocht nu meer een oergezellige meerdaagse zeilonderneming.

Maar nog steeds bereiden we donderdagavond de tochtplanning gezamenlijk voor onder het genot van een kopje koffie in Hotel Prins in Makkum. Hoewel elke schipper verantwoordelijk is voor de eigen veiligheid, houden wij elkaar wel in de gaten en is er tijdens de tocht de mogelijkheid om met elkaar te communiceren. Wij maken de tocht in groepsverband, en huldigen het principe van samen uit, samen thuis.

Vorig jaar zijn we naar Terschelling geweest maar dit jaar willen we weer eens Texel uitproberen. Omdat Texel - Den Oever wel een heel klein stukje is hebben we besloten dit jaar de tocht af te sluiten met een diner in Medemblik.

 

Programma:

Donderdag 10 mei, Verzamelen donderdag in de gemeentelijke haven van Makkum. Daar liggen wij achteraan, tegenover de grote loods schepenloods, tegen de dorpskern aan.  Houden wij daar onze Steigerborrel en daarna om 20.00 uur starten wij ons palaver in Hotel De Prins. Hier bespreken wij de te varen routes van de komende dagen.

Vrijdag 11 mei, zeilen we het traject Makkum - Texel. Op Texel houden wij weer, in de vooravond, onze facultatieve wandeltocht.

Zaterdag 12 mei, zeilen we het traject Texel - Medemblik. In Medemblik sluiten wij het weekend af met een 3 gangen menu in restaurant De Twee Schouwtjes.

Zondag 13 mei, zal een ieder, op de eigen tijd en wijze, weer naar elders vertrekken.

We hebben de havens in Makkum en Medemblik kunnen reserveren. Maar Texel doet helaas niet aan reserveren. Als we echter vroeg vertrekken, komen we bij Oudeschild aan terwijl de ebstroom nog loopt. Daarmee hopen we de schepen voor te zijn die via Den Oever naar Texel komen. Lukt het echter niet een ligplaats te krijgen dan gaan we door naar Willemsoord in Den Helder.

Om gelijktijdig te kunnen eten is het nodig dat het restaurant vooraf ieders keuze van het hoofdgerecht weet. Bij de aanmelding kun je tevens jou menukeuze en andere wensen opgeven.

Wij krijgen korting als we de havengelden voor Makkum en Medemblik in één keer afrekenen. Wij zullen daarom bij u met “de pet” rond gaan om de havengelden te innen. Neem voldoende cash mee om het afrekenen wat eenvoudiger te maken. Texel moet u zelf bij de havenmeester afrekenen.

Voor deze tocht kunt u zich inschrijven d.m.v. het inschrijfformulier in de Flitsen of via deze website; het inschrijfformulier staat hieronder! . Van het inschrijfgeld wordt betaald: de catering bij De Prins en het diner in Medemblik.

VERSLAGJE van het Evenement

Een mooier weekend is bijna niet voor te stellen, hoewel de wind het ietsje liet afweten.

Op donderdag verzamelden we in Makkum achter de grote hal waar de noordenwind wat toenam en fris aandeed. Maar geen reden om van de steigerborrel af te zien.

's Avonds een palaver in De Prins en 's morgens zeer vroeg de kooien uit, maar mooi was het wel en rustig. Op met z'n allen naar de sluis van Kornwerderzand. De sluis was over vol, nou ja met wat passen en meten hadden er wat meer bij gekund. Er heerst een bepaalde sluisangst: zodra de deuren zijn gepasseerd, zo snel mogelijk vastleggen. Jammer dat de grote schepen niet gelijk aan de kant gaan en ruimte maken voor de kleinere schepen die dan naar voren kunnen schuiven. Gemiste kansen.

 Verder ging het sluizen prima en mochten we allebei de openingen door de brug gebruiken om zo snel mogelijk op het wad te komen. Alwaar de rust weer terugkeerde. Te weinig wind en nog van achteren ook. Maar de stroom hielp goed mee, zodat de tocht snel verliep en we extreem vroeg in Texel aankwamen, wat ook zijn voordelen heeft.

Onderweg hoorden we op de marifoon dat er op Texel plaats was voor 50 schepen, ruim voldoende voor de IFC.

Aanmeren en genieten van de warme zon.

 's Avonds was er voor de liefhebbers een avondwandeling.

Uitslapen kon ook, want de volgende dag gingen we pas om 12.00 u. weg. Het viel op dat dat moeilijk is, wachten op iets wat komen gaat maar intussen heb je niets te doen. Voor sommigen bleek het te moeilijk, die vertrokken even over half 12, dan maar een beetje stroom tegen. Later bleek dat alleen naar het Gat van de Stier de stroom mee te staan. Want richting Den Oever bleek er behoorlijk gespuid te worden wat het beetje stroom mee geheel teniet deed.

Bij de sluis in Den Oever bleek het redelijk druk. Er was net een schutting naar het IJsselmeer bezig, dus duurde het even voordat wij erin konden. Wat opviel was dat er steeds meer "voordringers" komen. Boten die niet aanmeren om te wachten en hun kans pakken als de netjes wachtende schepen moeten losmaken ener als een pijl van door gaan en als eersten door de brugopening gaan. Van waar de haast?

Door de sluis was het nog twee uurtjes varen naar Medemblik. Zeilen kon wel maar viel niet mee, en te laat aankomen is ook niet leuk.
In Medemblik was een stuk kade geheel gereserveerd voor de IFC, en zelfs werden we welkom geheten met borden en ballonnen.

Ondanks de gedwongen wisseling van restaurant vond iedereen het wel leuk dat we nu terecht konden in kasteel Radbout. Jammer dat met de noordenwind het net even te koud was buiten, dus na het eerste drankje konden we in de kasteelruimten terecht, alwaar het een stuk behaaglijker was. Dat we na het BBQ-buffet nog werden getrakteerd op een zangfeestje met gitaarbegeleiding was zowel leuk als verrassend.

Niet veel later was het tijd om afscheid te nemen want de volgende dag was gereserveerd om de thuishaven te bereiken.

 

 

 

We maken weer een rondje Noord-Holland.

Op vrijdag 30 maart verzamelen we in Enkhuizen (de Compagniehaven). Zaterdag vertrekken we vroeg maar niet te vroeg richting Den Oever om daar door de sluis te gaan en de weg te vervolgen naar Den Helder. 's Avonds proberen we gezamenlijk te dineren in het nabijgelegen restaurant bij de veerhaven.

Op 1e Paasdag 1 april gaan met z'n allen richting IJmuiden. In Den Helder wordt bekend gemaakt hoe vroeg we vertrekken.
Na aankomst in IJmuiden varen we door naar de haven van Buitenhuizen: door de brug in Zijkanaal C en gelijk zie je jachthaven IJmond.

Ook daar proberen we weer een gezamenlijke maaltijd te organiseren, dit maal een stuk eenvoudiger restaurant, maar misschien wel net zo lekker en gezellig.

De tweede Paasdag, inmiddels 2 april, is bedoeld om allen weer de thuishaven te bereiken.

Er zijn aan deze tocht geen extra kosten aan de IFC verbonden omdat iedereen zelf het havengeld betaald.

 

Verslagje

Met een vroege Pasen en een late winter was de boot klaar maken een koude bedoening. Desondanks bleek zonnebrand geen overbodige luxe op de eerste vrijdag richting Enkhuizen. De maaltijd met winterkost paste bij het weertype.Op zaterdag vertrokken de Cascade, Sigmagic en de Ianassa al om 8 uur richting Den Oever. Aan motoren viel niet te ontkomen, maar later kwam er weer wat winde zodat  vanaf Den Oever naar Den Helder kon worden gezeild.Daar was het vaarseizoen nog niet begonnen, geen andere boten en betalen via de enveloppe in de bus. Na een heerlijk dineetje en een droge terugwandeling ging het 's nachts weer regenen.De volgende dag was het bij het vertrek nog niet opgehouden, en de beloofde wind (4 Bft.) bleek te weinig om motorsailend IJmuiden te bereiken. Daar vlakbij gekomen kwam de noordenwind wel doorzetten, te laat om nog de zeilen te hijsen en te koud om nog langer op de Noordzee te zijn.Gezamenlijk naar Zijkanaal C was geen optie nu de frituur al om 18.00 werd uitgezet. En andere mogelijkheden waren ook niet aanwezig zodat ieder maar zijns weegs ging. Ondanks dat wordt teruggekeken op een geslaagd weekeindje en de gedachte dat Pasen volgend jaar enkele weken later valt werkte verheugend.

 

Bezoek Jachtwerf Schaap Ship Care - 3 februari 2018 in Lelystad

met instructie “onderhoud polyester”

Reparatie van polyester van een schip moet helaas soms gebeuren. Schaap Ship CARE heeft daarmee jarenlange ervaring en een goede reputatie opgebouwd. Schaap meldt dat na reparatie van de schade geen spoor meer terug te vinden is. Dat kan ik inmiddels beamen. Toen ik daar vorig jaar mijn schip voor reparatie achter heb gelaten was ik onder de indruk van de lopende projecten die daar uitgevoerd werden: “Vernieuwen van dek sandwich constructies, brandschades, rompschade na aanvaring, maar ook kleine spot reparaties en haarscheur reparatie”. Ik heb nooit geweten dat zoveel, zo onzichtbaar te repareren valt.

Op de werf ontmoette ik de eigenaar Leen Schaap. Naast ondernemer is hij ook vast panellid van het blad "Zeilen" voor vragen over polyester. Leen bood spontaan aan voor de Friendship club een “open dag” te organiseren. Na een korte bedrijfspresentatie en rondleiding op de werf, gaat hij ons het een en ander vertellen over het onderhouden van polyester schepen en het zelf herstellen van kleine beschadigingen. Deelnemers zijn daarbij uitgenodigd, eventueel vooraf via mij, vragen te stellen. Een aantal thema’s heb ik alvast doorgegeven:

 • Verschil polyester, epoxy en gelcoat (wanneer gebruik je wat)
 • Reparatie kleine beschadigen en haarscheurtjes
 • Waterdicht monteren van dekbeslag (lekkende parkers en doorboringen in het dek)
 • Oplossingen voor vocht (delaminatie) sandwich constructie dek
 • Poetsen en polijsten van polyester

Waar:             Schaap Ship Care, Vaartweg 77, 8243 PD Lelystad (bereikbaar via de Kraanweg)
Wanneer:       Zaterdag 3 februari, aanvang 13.00 tot 16.00
Aanmelden:   Graag voor 27 januari 2018,
                               Met vermelding van: Naam, aantal personen, e-mail en telefoonnummer.
                               Via de IFC website (zie hieronder) of via e-mail aan 
Informatie:     Gerard Daniëls,  06 101 574 27

 Verslagje

Op 3 februari waren we bij Schaap Ship Care in Lelystad. Schaap heeft jarenlange ervaring met reparatie en onderhoud van Polyester. We werden hartelijk ontvangen door Leen en Annemiek Schaap met koffie en koek. Na de kennismaking nam Leen ons via een Power Point Presentatie mee in de wereld van Polyester, Epoxy en Composiet. Lang stilgestaan bij het osmoseverschijnsel en het verschil tussen polyester en epoxy. Al snel bleek dat we hier met een expert te maken hadden die niet alleen de schade repareert maar ook constructieve verbeteringen doorvoert. Daarnaast werden praktische tips werden gegeven zoals voor het monteren van beslag en afdichten van boorgaten. Al met al een bijzonder leerzame middag.